Неке ствари нам сигурно нису уписане у звездама

Ако знате у ком хороскопском знаку сте рођени, значи да спадате међу 90 одсто одраслих људи на планети. Насупрот томе, истраживања показују да само 57 одсто Американаца, на пример, зна своју крвну групу. Шта астрологију чини тако посебном?

Неке ствари нам сигурно нису уписане у звездама Неке ствари нам сигурно нису уписане у звездама

Астрологија се дефинише као проучавање положаја и кретања звезда као средство за предвиђање будућих догађаја и одређивања карактера људи рођених у одређено доба године. Астрологија је настала у Вавилону око 700. до 450. година пре нове ере, када је и установљено 12 хороскопских знакова – уз тумачења усмерена на предвиђање догађаја везаних за целу популацију.

У старој Грчкој су та предвиђања преношена на појединце и прављена су на основу релативног положаја звезда у време рођења. На пример, чињеница да је особа Близанац значи да је, у време њеног рођења, Сунце (пројектовано на небу) било у позицији која је била у равни са сазвежђем Близанаца.

Земља, када се окреће око Сунца, пробија се кроз различита сазвежђа. Тај пут је познат као раван еклиптике. Сунчев знак, према астролозима, представља нашу личност, самоперцепцију, љубавну компатибилност и основне преференције. Дакле, проучавање положаја небеских тела може нам помоћи да изаберемо боље пријатеље, прикладне љубавне везе и донесемо боље одлуке како на професионалном тако и на финансијском плану.

Три разлога зашто би требало да промените хороскопски знак

Постоје најмање три разлога зашто ваш хороскопски знак није онај који мислите.

– Вавилонци су приметили да постоји 13 различитих сазвежђа на равни еклиптике; међутим, пошто су имали календар од 12 месеци који су диктирале Месечеве фазе, одлучили су да задрже ту вредност и користили су 12 сазвежђа за именовање зодијачких знакова. Вавилонци су намерно изоставили једно сазвежђе: Змијоношу.

– Сва сазвежђа имају различите дужине; дакле, дужина њиховог боравка испред Сунца је различита. На пример, сазвежђе Лава опстаје 37 дана, док Шкорпија само седам. Значи да многи који мисле да им припадају особине везане за Шкорпију, не припадају том скупу, што је само једна од многих астролошких неправилности.

– Због гравитационог утицаја Сунца и Месеца, Земља се лагано клати. Дакле, северни пол мало по мало одступа, стварајући ефекат прецесије. Резултат је очигледна промена положаја сазвежђа. Пошто су хороскопски знаци успостављени пре око три хиљаде година, сада су се померили за око месец дана.

За некога ко је рођен 1. јуна пре три хиљаде година, Сунце је било у сазвежђу Близанаца. Тренутно, због прецесије, 1. јуна Сунце није у Близанцима, већ у сазвежђу Бика.

Најпознатији експеримент у астрологији: Нанинха астротест

Године 1996. објављен је експеримент у којем је 44 астролога покушало да упореди податке рођења (датум, време и место) седморо анонимних особа са њиховим упитницима о личности.

Упитници су преузети из профила личности Универзитета Беркли, а било је и других питања која су предложила 44 астролога. Обрађени су аспекти који се односе на образовање, породицу, позив, хобије, личност, односе, здравље итд.

Астролог који је успео да тачно упореди податке о рођењу седморо анонимних људи са њиховим одговарајућим упитницима освојио би 2.500 долара. Резултати су били разочаравајући за астрологе: највештији астролог је имао три тачна поклапања од седам, а половина учесника (22) није имала ниједан тачан одговор.

Постоји више експериментата који су астрологију и њену моћ предвиђања стављали на тест и астрологија ниједном није успела да прође. Астролог има исте шансе да буде у праву у вези са аспектима наше будућности као и било ко други који своје одговоре заснива на случају.

Постоје људи који се за партнера одлучују на основу хороскопских знакова. Ипак, чини се да љубав не диктирају звезде. Студија спроведена на 10 милиона брачних парова у Енглеској и Велсу показала је да нема доказа о привлачности (или одбацивању) између различитих зодијачких знакова.

Зашто астролози успевају да нас убеде

Иако је добро доказано да астрологији не иде баш како треба, 27 одсто Американаца и 23 одсто Француза верује у њу, док 46 одсто Мексиканаца сматра да им је хороскоп нешто веома важно у животу.

Зашто је то тако? Астрологија је изузетно профитабилан посао. Само у Сједињеним Државама, апликације за астрологију донеле су 40 милиона долара својим креаторима у 2019. То чини да се астрологија још више промовише на мрежи, а све више људи улази на тржиште.

Али најзанимљивије у свему овоме је да су људи склони грешкама и пристрасностима у вези са расуђивањем и одлучивањем. То значи да се хороскоп уклапа у наше менталне механизме. Конкретно, они се ослањају на оно што знамо као пристрасност потврде и Барнумов ефекат или Барнум-Форер ефекат (психолошки феномен да појединци оцењују као веома тачне наводно индивидуализоване описе и анализе личности, који су заправо уопштени и могу се односити на широк спектар људи).

Пристрасност потврде показује да претходна уверења и очекивања могу утицати на одабир, задржавање и процену доказа; односно тражимо информације које подржавају наше идеје и игноришемо информације које су им у супротности.

На пример, ако наш хороскоп помене да нам предстоји данпрепун напетостиа провели смо веома миран дан, једноставно ћемо занемарити то предвиђање. Међутим, ако заиста имамо напет дан, прва ствар коју ћемо помислити је: „Наравно, хороскоп ме је упозорио.

Хороскоп серијског убице

Године 1968. француски психолог Мишел Гоклен објавио је новински оглас. У замену за нечије име, адресу, датум рођења и место рођења, бесплатно је понудио персонализовани хороскоп од 10 страница. Права погодба!

Након што су добили хороскоп, 94 одсто оних који су послали своје податке рекло је да је задовољно резултатима, а 90 одсто је чак изјавило да су и њихови рођаци потврдили да су описи њиховог профила тачни. Где је квака? Сви су добили исти текст. Хороскоп који је послао Мишел Гоклен био је хороскоп серијског убице рођеног у Француској 17. јануара 1897. године.

Хороскоп обећава извесност („наша судбина је у звездама“). Не чуди што се људи обично окрећу хороскопима у временима великих криза и неизвесности. На врхунцу пандемије ковида 19, претраге у вези са хороскопима имале су највећи скок у односу на претходне године.

Научници нас не убеђују да престанемо да читамо хороскоп, јер он може бити одличан извор забаве. Ипак, морамо имати у виду да не постоји веза између положаја звезда и наших живота.

И мада хороскопи изгледају безазлено забавно, морамо имати у виду да су француски председник Шарл де Гол, енглеска краљица Елизабета Прва и индијска премијерка Индира Ганди имали астрологе који су им помагали у доношењу одлука.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару