Кућа за све и Паметна кутлача – каква је ваша кућа из снова

Стари, напуштени, индустријски објекти могу добити нову функцију, и то уз нови, савременији изглед, а да се истовремено поштују принципи зелене одрживе градње уз очување традиционалних вредности. То се видело у радовима студената Архитектонског факултета у Београду који су одговорили на конкурс „Поетика портала".

Кућа из снова, победнички рад је апликације за самостални дизајн своје куће.

„Идеја је да се пројекат прилагоди потребама корисника кроз време. Момо Капор каже да човек узима онолико слободе колики му је капацитет плућа. Сматрам да је слобода човека у избору и на тај начин апликација Хаус фурале – кућа за све нуди баш то решење да човек састави своју кућу из снова”, каже Лука Стевановић, аутор победничког рада „Кућа за све“.

Сви студентски пројекти имају зелени еколошки приступ и баве се социјалном одговорношћу.

„Паметна кутлача" је рад који се бави пренаменом и ревитализацијом напуштеног индустријског објекта у јавну кухињу.

„Наша рад се зове ‘Паметна кутлача’. То је београдска ложионица која се налази у оквиру Београда на води и она нам је интересантна из више разлога због своје форме која је занимљива нама архитектима због богатог индустријског историјског наслеђа, и због локације у новом урбаном центру. Наш пројекат се бави једном јавном кухињом, инспирација нам је била грађанска организација солидарне кухиње”, рекао је Јасмин Ристић, коаутор другопласираног рада „Паметна кутлача“.

Аутор рада „Сезаме, отвори се“ види како би хотел Југославија могао да заблиста у новом светлу.

„Ја сам изабрао први хотел са пет звездица на нашим просторима и хтео да му вратим стари сјај новом футуристичком идејом. Идеја је да се та фасада помера, да буде динамична, уједно да буде са еколошке стране активна, тако што може да се проветрава, да контролишете количину светлости која ће ући у простор”, каже Илија Јовановић, аутор трећепласираног рада „Сезаме, отвори се“.

Кровна тема радова студената са предмета Архитектура у контексту, јесте да се прикаже креативна употреба производа, односно различитих типова врата и прозора као извора светлости.

„Сунце и светлост је најбитнији елемент у архитектури и повећање зидова односно осветљаја је нешто што је нама највећа жеља и успех. Нажалост, прозори данас какви се пројектују у инвеститорском урбанизму су превише мали и недовољни за дисање за светлост за ваздух, све ово што смо са студентима радили је сушти опозит оном ешто ми данас добијамо на тржишту“, рекла је професорка Ева Ваништа Лазаревић са Архитектонског факултета, са Департмана за урбанизам.

Студенти су се бавили футуристичким и еколошки одрживим темама. „Лажна универзијада" – реконструкцијом постојећих објеката уводи светлост кроз нова отварања на фасади.

 „Бајке браће Грим“ – врата су интерактивне инсталације постављене на јавним отвореним просторима.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи