Читај ми!

Портрет је био карта за вечност богатих и имућних људи, данас је доступан свима

Иако је портрет један од најважнијих мотива у ликовној уметности, све је мање академских сликара који се посвећују његовој изради. Са друге стране, најразличитији портрети и карикатуре могу се наручити на друштвеним мрежама и популарани су поклони.

Златно доба портрета била је ренесанса, а Леонардо да Винчи, Рафаело и Тицијан само су неки од значајних портретиста. У почетку је био карта за вечност богатих и имућних, касније - постаје доступнији свима. И тако све док оштро око сликара није замењено објективом камере због чега портрет постепено ишчезава из ликовне уметности. Иако је и даље веома важан део академског образовања, ретко је избор сликара.

„За портрет је потребно стрпљење, потребна је концентрација, потребно је знање и велика пракса, то је оно што ми радимо на Академији, на Факултету. Студенти се уче томе да оштре своју опсервацију. А данашње време је управо нешто супротно, то је време површности",рекла је Јасмина Калић, редовни професор ФЛУ.

Многи аутори прилагодили су портрете захтевима времена и купаца. Често настају у дигиталној форми, по одређеном моделу или коришћењем различитих материјала. Важно је да резултат буде што интересантнији.

Све је популарније наручити и карикатуру. Осим препознатљивости, она би требало да приказује интересовања портретисане особе. Једна таква карикатура настала је управо по мом лику и делу.

Аутор рада, Небојша Славковић бави се сликарством и од њега живи већ пет деценија. Портрете најчешће ради у техници сувог пастела, коју наручиоци највише траже.

„Портретом се мало ко бави, без обзира завршили ви не знам које академије или не завршили, портрет је специфичан и не ради га баш свако. Треба погодити израз, треба погодити карактер, није то исто као да радите ландсцапе и мртву природу", рекао је Небојша Славковић.

Када се портрет ради по наруџбини уметник се прилагођава захтевима купца, што поставља границе слободи израза.

„Наручилац углавном жели да то буде реалистички портрет тако да ту нема много мрдања и нема нечег толико личног. Једноставно ту треба занатство да буде у првом плану", напоменуо је Небојша Славковић.

 „Људи највише воле кад се види шта је на некој слици. Не воле много апстрактне ствари. То људи који се школују и баве уметношћу немају на уму да не раде то због критичара и не знам кога, него је то нањено народу", рекла је Јасмина Калић, редовни професор ФЛУ.

Портрет некад открива много више о особи од самог сусрета са њом, јер ће добар уметник уочити најважније детаље. Можда га је управо због тога најтеже насликати.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво