петак, 07.10.2016, 11:46 -> 14:52
Извор: РТС
Џејми Оливер, непријатељ број један у Шпанији
Осим Гибралтара, ново место спорења Шпанаца са Британцима, или у овом случају са Британцем, постала је кухиња. И то у тренутку када је познати кувар Џејми Оливер направио паељу, традиционално шпанско јело, али на свој начин. Уместо са зечетином или са морским плодовима, како се најчешће спрема, Џејми ју је направио са кобасицом.
Ујединио је Шпанце, али је поделио кулинарску струку.
„Из угла кувара гледано, традиционална јела не треба скрнавити и не треба их правити на неке екстремне начине. Ми можемо да променимо дозирање зачина, да буде слађе, љуће, сланије, али ако промените, ако на пример направите Карађорђеву шницлу са џемом, онда смо променили целу структуру и онда смо оскрнавили то јело. И увредили и аутора тог јела и све“, став је Зорана Стевановића, шефа кухиње у ресторану „Мадера“.
Са друге стране, угледни гастрономад, Ненад Гладић, познатији као Лепи Брка, има друго виђење.
„Та Пандорина кухиња шта све може, а шта све не може у кувању је давно отворена, нема више повратака. Паеља са кобасицом постоји већ у Северној Америци, зове се џамболаја. То да ли Шпанци имају нешто против тога или немају и да ли је цела ствар можда чак и напумпана од стране медија – то је друга ствар. Немам проблем са паељом са кобасицом“, истакао је Гладић.
Међутим, Шпанци су направили Џејмију проблем, бар на друштвеним мрежама, где је покренута лавина коментара. Траже да познати кувар уклони рецепт, за који тврде да је грозота. У једном коментару опомињу га последњи пут и кажу да неће више „преговарати са терористима“.
„Не мислим сад да браним Џејмија, ја сам се налазио пар пута у сличним ситуацијама када сам неке ствари додавао у јела у која реално не иду и оставио исто име. Ја мислим да је он више њима учинио услугу помињући паељу и целу ту причу око аутентичне паеље, ако хоћете аутентичну паељу дођите у Шпанију, а ако хоћете по Џејмијевом рецепту, направите је са кобасицом или са чим год желите“, истиче Лепи Брка.
Ипак, Зоран Стевановић не спори да је Џејми Оливер искусан кувар и да је сигурно направио добро јело, али истиче да је требало да га назове другачије.
Јер, како би на пример људи реаговали када би им се послужила сарма са рибом, или ајвар са циметом? Да ли би се та јела и даље тако звала?
„Ја то могу да назовем другим именом, али ако ме неко пита шта је то, ја ћу рећи сарма, али пуњена рибом. Кување је ствар маште, умећа и укуса, тако да нисам заговорник строгог приступа рецептима“, каже Лепи Брка.
Добро је познато да није ни Џејми. Експериментисање је његово друго име. Џејмију ово није први пут. На исти начин, британски кувар је изазавао бурне реакције народа Западне Африке када је у традиционално јело са пиринчем, такозвани џолоф, додао вино и доста нетипичних зачина.
А како би се Џејми Оливер провео у Србији када би дирнуо у неко народно јело? Можда би пливао за светосавским крстом мало раније, у шали каже шеф кухиње у „Мадери“. Међутим, оцену да ли је уметничка слобода кувара отишла предалеко дају они који га пробају.
„Судија је онај који проба то јело на крају, јер не морамо сви да знамо предисторију тог јела. Ако у тањиру добијемо добро јело, мени је то у реду“, закључује Лепи Брка.
Можда је баш то разлог планетарне популарности кинеске кухиње. Иако аутентична кинеска храна постоји само у Кини, а свугде се прилагођава поднебљу где се продаје, Кинезима то не смета. Напротив, веома су срећни због тога. Ако Шпанци овако наставе, паеља ће се јести само у Валенсији.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар