Годишња потрошња рибе по особи премашила 20 килограма

Људи широм света једу све више рибе и потрошња рибе по особи годишње премашује 20 килограма, први пут од 2014. године, наводи се у извештају Уједињених нација.

Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО) саопштила је да потрошња рибе бележи раст, што је повезано с порастом потрошње услед глобалног пораста броја становника, смањењем губитака и растућим приходима у појединим рибљим фондовима.

Према овогодишњим подацима Одељења за рибарство и аквакултуру, годишња потрошња рибе по особи повећана је за 9,9 килограма у односу на 1960. годину, 14,4 килограма у односу на 1990. годину, 19,7 килограма у односу на 2013. годину и 20,1 килограм у поређењу са 2014. годином.

Кина је одиграла важну улогу у расту и развоју рибарства. Кинеска производња рибе чини више од 60 одсто светске производње аквакултуре, наводи се у извештају.

У извештају УН наводи се да „стање залиха рибе у свету није побољшано, упркос видном напретку у појединим областима“.

Скоро трећина комерцијалних залиха рибе пеца се на биолошки неодрживим нивоима, што је три пута више у односу на 1974. годину, упозоравају УН.

Укупна глобална количина уловљене рибе износила је у 2014. години 93,4 милиона тона, 81,5 милиона тона из морских и 11,9 тона из слатких вода. Највећи светски произвођач рибе је Кине, потом Индонезија, САД и Русија, наводи су у извештају УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 31. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом