Најексклузивнија кафа на свету

Већина људи не може да замисли почетак дана без јутарње кафе. Светска здравствена организација процењује да се на планети свакодневно попије милијарду и 500 милиона шољица омиљеног напитка. Ипак, најскупљу кафу на свету, Копи Лувак, мало ко је имао прилику да проба. Многи вероватно не би ни желели, због начина на који се производи. Екипа РТС-а боравила је у Индонезији и снимила причу о најексклузивнијој кафи на свету.

Јогјакарта, град и област у централном делу острва Јаве, осим по монументалним будистичким и хиндуистичким храмовима, бујној вегетацији и живом вулкану Меропи, познати су и као једна од области Индонезије где се производи Копи Лувак, по многима најбоља, али свакако најскупља кафа на свету. Интригантан процес производње чини је јединственом, јер се њена зрна скупљају из измета животињице цибетке.

„Само овде је производимо и само овде је продајемо. Производимо је уз помоћ животиња из џунгле у овој планинској регији. Оне једу кафу у природи и бирају најбоља зрна. Пошто зрна не могу да сваре, почиње процес ферментације, што није случај са обичном кафом. Ова кафа зато има нижи ниво киселине и мању количину кофеина. Измет животиња сакупљамо у џунгли и остављамо га да се осуши три или више дана, у зависности од времена. Затим га перемо и љуштимо кору ручно, јер би се машински зрно оштетило“, истиче радница у „Карину" који производи најскупље кафе на свету.

Зрна кафе, коју још зову и цибеткина кафа или шаљиво „крапућино“, затим се прже у специјалној машини три сата на температури до 120 степени. Нешто љуске отпадне, док зрневље мора да одстоји дан-два, а потом се меље.

„Укус кафе Копи Лувак другачији је од обичне кафе. Питкија је, има нежнији укус, није горка као обична. Друге врсте кафе понекад проузрокују лупање срца, нервозу, али ова не, јер има мање киселине и кофеина, а цена у Европи је 60 фунти за једну шољу. Баш много. Али овде паковање од 100 грама кошта око 32 долара и од њега се може направити 20 до 25 шољица . На другим местима продају је и упола цене, али је мешају са кукурузом, пиринчем или обичном кафом да имају бољу зараду“, наводи радница проивођача „Карин“.

Пробали смо кафу, али њен укус није нас баш оборио с ногу. Сложили бисмо се са већином професионалних дегустатора и стручњака да овој кафи реноме и престиж више даје сам процес производње, него врхунска арома.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. август 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом