Историја урбанизације – како су ницали градови широм света

Градови већ хиљадама година представљају врхунац људске организације и сарадње. Са оснивањем великих градова започиње и нова ера развоја човечанства. Како је то текло од оснивања Еридуа, првог града на свету, па све до данас може се видети на сјајној анимацији.

На универзитету Јејл направили су анализу урбаних подручја од првих градова у „плодном полумесецу“ 3.700 година пре нове ере до данас.

Узимајући њихове податке Макс Галка осмислио је дигиталну карту како би визуелно показао где су и којим темпом оснивани градови.

Испрва оснивани на у сливовима великих река Блиског и Средњег истока, градови су полако почели да ничу и у Индији, Кини, Египту, али и Средњој Америци.

Онда су уследили феничански, грчки и римски градови, да би тек након тога почело оснивање урбаних средина и у остатку Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије