„Дисциплина“ коју пилоти не воле – паралелно слетање!

Међународни аеродром у Сан Франциску је један од оних који имају две полетно-слетне стазе, тако да је атерирање два авиона у исто време могуће, али је ово један од ретких видео-снимака који дочаравају колико паралелно слетање може бити атрактивно самим путницима.

Паралелно летење или у формацији је нешто што је карактеристично за акро-групе попут чувених „Плавих анђела“ или руских „Стрижа“.

Тешко да би се икако могло довести у везу са великим комерцијалним летелицама.

Међутим, оно што је снимио један од путника је заиста фантастичан тренутак – његов и још један авион су толико синхронизовано прелетели Залив Сан Франциско и слетели идентичном брзином на поменути аеродром, да је стварно било као на аеро-митингу.

Видео-снимак, који је неко ко се потписао као Шејди окачио на Јутјуб, приказује летелицу „Јунајтед ерлајнса“ на левој стази, да не кажемо у левој траци, док је компанија којом се довезао „сниматељ“ остала непозната.

Лепо време им је омогућило безбедно слетање.

То се не ради! 

Један од пилота којем се Дејли мејл обратио за коментар и који је желео да остане анониман, каже да то у овом случају није било опасно, управо због повољних временских услова и чињенице да су слетања била координисана од стране контроле летења.

„Главни разлог због ког два авиона не би требало да прилазе аеродрому тако близу су могуће турбуленције које праве бочни и вртложни ветрови – то би могло да 'баци' једну летелицу ка другој.“  

„Наравно, у зависности од правца у којем дува ветар и јачине, што у овом случају није имало никакав утицај.“ 

„Други разлог због ког се ово не ради је могућност да један или оба авиона 'изгубе' по један мотор у истом тренутку и скрену један ка другом. Када се један мотор угаси, други мотор потискује авион на ту страну, све док пилот не успе да га исправи, односно коригује путању.“

Због свега приказаног, сложио се да све изгледа као савршено увежбана сцена са аеро-митинга.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије