Читај ми!

Срце највеће животиње пумпа 220 литара крви и има 180 килограма

Мртви плави кит насукао се на обалама Канаде и омогућио научницима да коначно виде како срце највеће животиње на свету изгледа. За почетак, има 180 килограма и пумпа 220 литара у откуцају, пише Би-Би-Си.

Плави кит, који је уједно и највећа животиња у историји, по много томе је фасцинантно створење. Претпоставке о томе да му је срце велико као аутомобил и да кроз аорту може да плива човек нису могле никада да буду потврђене, јер никада није било прилике. Све до сада.

Стручњаци су, чим су чули да се код обале Њуфаундленда насукало трупло плавог кита, потрчали да проуче 23,3 метра дугачку животињу, која је угинула након што је остала заробљена у леду.

„Морали смо да отворимо плућну шупљину да бисмо дошли до срца, а онда и да уђемо унутра и одвојимо га од околног ткива. Налазили смо се у ономе што је остало од плућа и крви до гуше“, објашњава Жаклина Милер, стручњак за сисаре са Краљевског музеја у Онтарију.

Према њеним речима, четворо људи било је потребно да извуку срце из тела кроз отвор између ребара и плућне шупљине.

„Очекивала сам нешто величине аутомобила, али је пре величине малог возила за голф“, каже Милерова.

Такође је откривено да је аорта нешто мања него како се сматрало да би човек могао да стане у њу. Али не много мања.

Срце има 180 килограма, а за његову конзервацију потребно је било хиљаду литара формалдехида, а пумпало је 220 литара по откуцају.

„Колико је нама познато, ово је прво срце плавог кита које је анатомски сачувано за изучавање и изложбу. Слично је као и наше срце, само много веће“, каже Милерова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије