Читај ми!

Свет ће остати без чоколаде?!

Какаоа све мање, а производња чоколаде расте! С њом и цене, које су се у последњих осам година и више него удвостручиле. Такође, чоколада се пакује у све мањим паковањима, а произвођачи је све више комбинују са воћем, коштуњавим воћем, житарицама и кексом.

Највећи светски произвођач чоколаде "Barry Callebaut" је у 2013/2014. години доставио 1,7 милиона тона најпопуларније посластице, што се сматра растом од 11,7 посто у односу на претходну годину.

Јирген Стајнеман, извршни шеф те компаније, истиче како би до 2020. године могло доћи до „потенцијалне несташице какаоа“.

„Произвођачи чоколаде широм света би до 2020. године могли да претрпе озбиљне губитке. Могуће је да дође до несташице какаоа због повећаних економских притисака на фарме и произвођаче какаоа широм света. Наш посао зависи од одрживих залиха висококвалитетног какаоа, а верујемо да би у будућности производња какаоа могла да зависи од малих произвођача“, објаснио је Стајнеман.

Још један од фактора који знатно утичу на смањење залиха какаоа јесте и епидемија еболе у западној Африци, поготово ако се узме у обзир да 70 посто светских залиха какаоа долази управо из западне Африке.

Неповољна ситуација и тренутне рестрикције у том подручју учиниле су да светска производња какаоа буде увелико смањена.

Какаоа је све мање и због болести и суша, али и због људи, који осећају све већу глад за слаткишима, а држава која у томе предњачи је свакако Кина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. децембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом