Читај ми!

Син оснивача Хамаса био шпијун Израела

Исламистички милитантни покрет Хамас имао је читаву једну деценију у својим највишим редовима кртицу, младића чије су породичне везе у том покрету ишле тако дубоко да је било готово незамисливо да би он могао да почини издају, пишу амерички медији.

Тајно име кртице било је Зелени принц и по њему је снимљен истоимени докумeнтарац у САД, који је приказан на филмском фестивалу „Санденс“, а ускоро ће почети да се приказује и у америчким биоскопима.

Право име му је било Моаб Хасан Јусеф. Издао је оца, шеика Хасана Јусефа, оснивача Хамаса, шпијунурајући за Израел.

Једну деценију провео је у највишем руководству милитантног покрета. Тајно име добио је по зеленој боји заставе Хамаса, а информације је преносио израелској безбедносној служби Шин бет од 1997. до 2007. године. Издавао је поруке које су размењивали палестински лидери, упозоравао на нападе и помагао да се ухвате осумњичени терористи.

У исто време, уздигао се и у исламистичкој организацији и у израелској обавештајној заједници. Касније се хвалио да је спречио заверу за убиство бившег председника Израела Шимона Переса и да су, захваљујући њему, ухапшени многи командири Хамаса и конструктори бомби.

Шпијунирао је сопствену породицу за владу коју је она сматрала окупаторском. За Израел је био веома вредан. Сада има 36 година, живи у Лос Анђелесу, примио је хришћанство и ради као инструктор јоге, наводи амерички магазин Дејли бист (Daily Beast). Својој породици на Западној обали не може никада да се врати.

У недавним емисијама америчких ТВ мрежа Си-Ен-Ен и Фокс апеловао је на председника САД Барака Обаму да подржи Израел, постављајући питање: „Колико још ратова ће Хамасу бити дозвољено да води?“

Пре само две деценије, чинило се да ће ићи очевим стопама јер Хамас, како је рекао у документарцу, „није био само покрет, већ породични бизнис“.

„Руководство Хамаса је одговорно за убиства Палестинаца, не Израел“, изјавио је Јусеф за израелски лист Haarec 2010. године.

„Рећи ћу вам поуздано да Израелци много више брину за Палестинце него што брине руковoдство Хамаса и Фатаха“, нагласио је Зелени принц.

Осврћући се у поменутим емисијама на мрежу тунела које је Израел пронашао на своје изненађење током најновије офанзиве, Јусеф је предвидео да ће, када се рат оконча, бити много комисија за истрагу у Израелу. Односи шпијуна и израелске агенције погоршали су се када се Јусеф заинтересовао за наклоност свог оца за примирје с јеврејском државом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије