недеља, 13.07.2014, 12:45 -> 13:12
Енолог, владар света вина
Пре пола века под активним виноградима у Србији било је око 60.000 хектара, а данас тек трећина те површине. Држава субвенцијама покушава да промени ту слику. Подижу се нови засади, отварају породичне винарије. Зато и занимање енолога постаје све траженије.
За љубитеље божанског нектара он има посао из снова, али позив енолога није само прављење, мирисање и дегустација вина.
Дарко Богдановић из Тополе одговоран је за целокупну производњу од контроле винограда, квалитета грожђа, до прераде и флаширања.
„Ми волимо да кажемо да је вино живо биће, јер оно нема ни радно време, ни не зна колико је сати тако да мораш максимално да му се посветиш и да у сваком тренутку знаш шта му фали, да ли му нешто треба, када треба да одреагујеш“, прича Богдановић.
Прва знања о вину стекао је у родном Великом Градишту, завршио Технолошки факултет у Новом Саду, скрасио се подно Опленачког виногорја.
За добар квалитет, каже, најважније је грожђе, али коначан укус зависи од знања и креативности енолога.
„Свако вино је различито, свако буре је различито, свака сорта грожћа другачије ароме даје тако да су то све племенити мириси и у њима уживам“, истакао је Дарко, који је енолог у винарији ,,Александровић“.
Наша вина врхунског квалитета продају се у Русији, Кини, Америци и европским земљама. Уз позната француска, италијанска и шпанска вина све више се траже нови мириси и укуси које стварају домаћи енолози. То је шанса за српске винаре и виноградаре.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар