недеља, 19.01.2014, 07:30 -> 12:22
Аутор: Иља Мусулин, дописник РТС-а из Токија
Уметност гурманског моделарства у Јапану
Улице и ходнике шопинг центара широм Јапана красе фасцинантне, шаренолике макете јела које нуде ресторани и посластичарнице. Пластичне макете хране праве се по поруџбини, у складу са менијем угоститељске радње која их користи. Креирање уверљивих и детаљних макета јела традиција је дуга читав век.
Јапанске угоститељске радње јединствене су у свету по томе што пре оброка гостима уз чашу воде обавезно сервирају крпени убрус натопљен врелом водом, који омогућава дезинфекцију руку за столом.
Феномен који се не виђа у другим земљама су и дуги редови муштерија који стрпљиво и дисципливано чекају пред вратима ресторанима, понекад и по више од сат времена да би дошли на ред да уживају у свом омиљеном специјалитету, у чему им угоститељи помажу постављајући столице у ходницима и на тротоару испред радње и, повремено, служењем бесплатних освежавајућих пића.
Али оно што највише мами радозналост страних путника су свеприсутне макете јела - уверљиве, детаљне имитације свега од пића, главног јела, до салата и дезерта. Ове, готово уметничке, пластичне креације најразличитијих врста постављају се у стаклене витрине и на сточиће испред ресторана, где служе као јасна илустрација оног што се у њима нуди.
Оне су ингениозно средство комуникације између кувара и потенцијалних муштерија и ефикасно решење које омогућује придошлим гостима да се и без уласка у ресторан определе да ли желе да обедују ту или негде другде, као и да без читања менија одлуче шта ће да једу. Тиме се штеди време и енергија обема странама и остварује већи промет у ресторанима, јер муштерије одмах по уласку брзо наручују јело.
Макете свих врста јела праве се од пластичне масе и користе испред ресторана и посластичарница, углавном, оних угоститељских радњи где су ређе варијације у менију и где се прави мање измена у рецепту појединачних јела.
За неке од најчешћих прехрамбених артикала и јела, попут пиринча или сушија, постоје стандардизовани пластични елементи који се могу купити из постојећег асортимана произвођача, али с обзиром на то да се начин спремања истог јела и димензије оброка разликују од ресторана до ресторана, највећи број угоститеља прибегава специјалној поруџбини. Произвођач у том случају од наручиоца тражи фотографије готовог јела и прецизне податке о димензији хране и посуде у којој ће она бити изложена испред ресторана.
Гурманско моделарство, традиција дуга читав век
Прва макета јела направљена је у Кјоту 1917. године за потребе локалне стручне школе, као показно учило за куваре који су се у њој обучавали, и то од гипса. У комерцијалну употребу макете су, сматра се, ушле 1932. године када их је је једна радионица у Осаки почела изнајмљивати ресторанима на по месец дана, по износу десет пута већем од цене стварног јела.
Куриозитет је да су током Другог светског рата власти забраниле производњу макета јела због несташице парафина који је тада био коришћен за њихову израду и наредиле уклањање постојећих модела због нежељених асоцијација које су изазивали у условима све озбиљније несташице хране.
Први извозни успех остварен је тек педесетих година, када је око 3.000 модела продато пивари у САД, која их је искористила као украс, односно, рекламно средство за поспешивање конзумације тог пенушавог пића.
Јужна Кореја је једина страна земља која је у већој мери прихватила јапански обичај прављења макета јела и то у другој половини осамдесетих када се неколико угоститеља у престоници Сеулу досетило да би увођење тих модела могло да им донесе предност у односу на друге ресторане у привлачењу страних муштерија који су се очекивали у великом броју због одржавања олимпијских игара.
Ипак, Јапан остаје једина држава где су макете јела свуда присутне и развијене до савршенства. Уметност гурманског моделарства израз је привржености Јапанаца квалитету услуге, показатељ њиховог осећаја за детаљ, те резултат њиховог инсистирања на ефикасности у раду.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар