Читај ми!

Нема више заклетве над Библијом?

Сведоци и оптужени у Великој Британији можда више неће морати да се стављањем десне руке на Библију заклињу да ће дати истинито сведочење. Удружење судија у тој земљи жели да избаци стари обичај зато што сматрају да сви који сведоче не схватају заклетву озбиљно.

Традиционална верска заклетва над Библијом у Великој Британији можда ће бити избачена из судске праксе. Зашто? Удружење судија сматра да сведоци и оптужени ту заклетву више не схватају озбиљно па то утиче на истинитост њихових сведочења.

Уместо тога, судије предлажу да се сви сведоци и оптужени заклињу да ће говорити истину без помињања бога, а мораће и да кажу да схватају да, у случају да лажно сведоче, могу да заврше иза решетака.

Судије тврде да ће нова заклетва бити поштенија и да ће свима бити лакше да схвате важност речи које изговоре.

Ијан Абрамс, судија из Бристола, један је од оних који су предложили мењање праксе заклињања.

„Све више видим људи који само слегну раменима када од њих затражите да се закуну над Библијом“, каже Абрамс, додајући да неки сведоци сматрају да је погрешно да полажу заклетву над верском књигом, а неки само кажу: „Свеједно“.

„Предлажем да из целог процеса избацимо свету књигу. Уместо тога, треба људима да истакнемо да ће ићи у затвор ако лажу“, истиче судија.

Природно, има и оних који се противе оваквом предлогу. Истичу да атеисти имају могућност да обећају да ће говорити истину без помињања било којег светог текста.

Тврде и да би оваква промена, уколико буде усвојена, могла још више да пољуља британско хришћанско наслеђе.

Историјску промену овог месеца ће разматрати Асоцијација судија, а уколико је утицајни комитет те организације усвоји, биће урађен нацрт закона и послат Министарству правде.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије