Читај ми!

И остаци базилике померају Коридор?

Ранохришћанска базилика пронађена код Беле Паланке потпуно је зауставила радове на изградњи источног крака Коридора 10. Док археолози завршавају истраживање, дилема у стручној јавности је велика - да ли базилику конзервирати или заобићи, као што је то недавно учињено са храстом на Коридору 11.

На некадашњој античкој траси од Наисуса до Сердике и римској, дуж Виа милитариса, у атару села Шпај код Беле Паланке, нашла се ранохришћанска базилика из шестог века.

Грађевина димензија 24 са 12 и по метара, која је вековима била под земљом, данас је раздвојила градилиште и поделила људе из струке.

Према речима Миријане Благојевић, руководиоца тима археолога, најбоље би било оставити објекат у презентацији док се заједнички не дође до решења о измени пројекта ауто-пута.

Поштујући закон о културним добрима, нишки Завод за заштиту споменика културе, као територијално надлежна установа, решењем је зауставио радове на изградњи источног крака Коридора 10, на делу деонице код Црвене Реке.

„Добила сам извештај да је то један од два назначајнија објекта пронађених на оба крака Коридора 10. Један је део Виа милитариса код Димитровграда, а овај је други“, објаснила је Елена Васић-Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Међутим, став стручне саветодавне комисије је да базилику треба затрпати песком дебљине два метра, а потом преко ње наставити изградњу ауто-пута.

Председник Стручне комисије Републичког завода за заштиту споменика, Марко Поповић, каже да се тако оставља могућност да се, у даљој будућности, ако се ауто-пут буде померао да се пронађени остаци открију и да остану непоремећени.

Помоћник директора „Коридора Србије“, Милован Бекрић, уверава да ће све оно што Републички завод за заштиту споменика културе буде одлучио, „Коридори“, као инвеститори, поштовати.

Бетонске греде Коридора 10 ће изгледа морати да сачекају да се стручна јавност довоговори шта ће бити са базиликом која се нашла насред трасе будућег ауто-пута ка Пироту.

Оно што је сигурно је да ниједно археолошко налазиште до сада пронађено на Коридору 10 неће бити презентовано јавности, као што је то случај са налазиштима у Румунији, Бугарској и Грчкој.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије