Невероватних 55.000 стогодишњака у Јапану

Начин живота и здрава исхрана довели су до тога да становници Земље излазећег сунца живе изузетно дуго, а и Јапану тренутно живи скоро 55.000 стогодишњака! Жене по дуговечности убедљиво воде у односу на мушкарце, којих има тек око 12 одсто у клубу „преко 100“.

Скоро 55.000 Јапанаца је старије од 100 година. Заиста невероватна бројка показује колико начин и филозофија живота становника Земље излазећег сунца утиче на њихово здрављe и дуговечност.

У односу на прошлу годину у Јапану је још 3.021 особа прешла границу од 100 година, а сада их укупно има 54.397, колико, примера ради, Ужице има становника!

Од укупног броја мушкарци чине 6.791 члана клуба „преко 100“, што је око 12 одсто. Са друге стране, импресивaн број од 47.606 жена показује изузетну виталност Јапанки.

Број припадника клуба „преко 100“ у Јапану стабилно расте већ 43 године. Сматра се да је најстарији становник у земљи Мисао Окава са 115 година. Рођена је 5.марта 1898 године. У августу је ушла у Гинисову књигу рекорда као најстарији становник на планети.

Претходна рекордерка је била такође Јапанка, Кото Окубо, такође са 115 година. Она је умрла 12. јануара 2013. године.

Најстарији мушкарац на свету је 112-годишњи становник Њујорка Салустиано Санчез-Бласкес. Он је постао најдуговечнији становник земље у јуну ове године када је умро 117-годишњи Јапанац Кимура.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије