Планина Макинли је све мања и мања

Амерички геолошки институт (УСГС), објавио је нову мапу према којој Макинли, највиши врх у Северној Америци, није висок 6.193 метра колико се раније мислило, већ 6.168 метaра. Научници кажу да је реч о промени коју је изазвала клима, или последица лошег ранијег мерења.

Нова мапа коју је објавио Амерички геолошки институт (УСГС), показала је да Макинли, највиши врх у Северној Америци, није висок колико се раније мислило, пише Дејли мејл.

Технологија коришћена у истраживању, показала је да је планина на Аљасци, позната и као Денали, висока 6.168 метара, што је нешто мање од 6.193 метра, колико су истраживачи мислили да има.

Нови подаци резултат су истраживања спроведеног 2012. године уз помоћ ИфСАР радара, технологије која је дизајнирана да прати и најмање географске промене. Последње објављено мерење обављено је далеке 1952. године.

У извештају објављеном на сајту, УСГС каже да је реч о промени коју је или изазвала клима, или је последица лошег ранијег мерења.

Четири аматера, предвођена Петером Андерсоном и Билијем Тејлором, први су људи који су освојили Макинли 1910. године, носивши са собом крофне и топлу чоколаду.

Експедиција „Кисело тесто“, наводно је организована у инат локалном власнику бара, који је рекао да се нико на ту планину не може попети. Међутим, многи су сумњали да је тим заиста успео у намери.

Планина је добила назив по председничком кандидату Вилијаму Макинлију, који је постао 25. амерички председник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара