Откривена гробница древне кинеске „премијерке“

Гробница једне од најмоћнијих Кинескиња, Шангуан Ван Ер, пронађена је у северној провинцији Шанкси. Због њене политичке важности историчари је често називају „премијерком“ Танг династије. Гробница је претрпела велика оштећења, а откриће је изузетно битно за проучавање династије Танг.

Археолози су у Кини пронашли гробницу политичарке из 7. века која се сматра једном од најпознатијих и најмоћнијих жена кинеске историје.

Шангуан Ван Ер (664-710) била је кинеска племкиња и великодостојница у служби династије Танг и особа од највећег поверења прве кинеске царице Ву Зетијан, због чега је историчари често описују као њену „премијерку“.

Била је једна од супруга царичиног сина, али је истовремено имала љубавну везу и са њеним љубавником и нећаком.

У серији убистава, пучева и афера које су касније потресле династију Танг страдала је и Шангуан Ван Ер. Упркос томе што је била на супарничкој страни, сахрањена је са свим почастима, а с обзиром да је била позната и као надарена песникиња, нови владар је дао да се њена поезија објави у 20 томова.

Како преноси агенција АФП, гробница, која садржи неколико керамичких коња, пронађена је у близини аеродрома у Сијањангу, у северној провинцији Шанкси, а идентификована је на основу натписа.

„Откриће гробнице са епитафом је од велике важности за проучавање династије Танг“, пише лист Чајна дејли, цитирајући историчара Дуа Вењуа, специјалисту за тај период кинеске историје.

„Гробница је прилично оштећена што упућује на велико и организовано, а могуће и званично уништавање“, истиче један од истраживача, додајући да током ископавања нису пронађени никакви предмети од злата или сребра, као ни комлетне кости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара