Читај ми!

Слике које крше руски закон!

Иако „уметност нема везе са политиком“, како тврди аутор спорних слика са Путином и Медведевим у женском доњем вешу, његова изложба у Санкт Петербургу је затворена због екстремизма!

Изложба на којој су приказана платна са председником Русије Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевим у женском вешу затворена је у Санкт Петербургу под оптужбом за „екстремизам“, потврдило је данас више извора.

„Упозорио нас је један грађанин који је рекао да изложене слике крше руске законе. Полиција је запленила четири слике и стручњаци их проучавају“, рекао је за Франс прес портпарол полиције Вјачеслав Степченко, који није објаснио о ком закону је реч.

Сатирична платна насликао је сликар Константин Алтунин.

Верује се да када је реч о кршењу закона, да се мисли на контроверзни закон који забрањује сваку хомосексуалну пропаганду пред малолетницима. Закон је недавно потписао председник Русије Владимир Путин, а Запад га је осудио да је хомофобан и дискриминаторски.

Једна од заплењених слика приказује Путина у кратком комбинезону поред Медведева у прслучету. На другој је насликан посланик Виталиј Милонов, аутор контроверзног закона, како стоји испред заставе у дугиним бојама, заставе хомосексуалаца.

Мали музеј где је приређена изложба, назван „Музеј моћи“, такође је затворен.

Оснивач музеја Александар Донској оптужио је посланика Милонова да је иза тог затварања. Милонов је, по речима Донскоја, посетио изложбу пре неколико дана и вратио се синоћ са полицијом.

„Оптужују нас за екстремизам. Полицајци су нам препоручили да не дижемо буку око овога уочи самита Г20 који се одржава у Санкт Петербургу почетком септембра“, додао је он.

„То је скандалозно, уметност нема никакве везе са политиком", рекао је Донској.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије