Читај ми!

„Ферари“ продат за 27 милиона долара!

Произведен је давне 1967. године, један је у серији од само 10 истоветних примерака, скоро пола века имао је једног власника и брижљиво је чуван у посебно изграђеној гаражи. Због свега тога „ферари 275 GTB.4 NART спајдер“ продат је у Америци за невероватних 27,5 милиона долара!

Све магазинске вести можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

Редак примерак „ферарија“, произведен 1967. године, продат је на аукцији у САД за 27,5 милиона долара (20,6 милиона евра)!

Црвени аутомобил је припадао човеку који је прешао дуг пут од сирочета до милионера, један је из серије свега десет таквих, а вредност му је повећало то што је за скоро пола века имао само једног власника, пише Лос Анђелес тајмс.

Будући да је власник Еди Смит, бивши градоначелник Лексингтона, у Северној Каролини, умро 2007, у 88. години, аутомобил је брижљиво чуван у посебно изграђеној гаражи.

Продају „ферарија 275 GTB.4 NART спајдер“ обавила је аукцијска кућа у Монтереју, у Калифорнији.

"NART" је скраћеница за „Северноамерички тркачки тим“ (North American Racing Team), што је било предузеће основано крајем педесетих година 20. века, с циљем да промовише „ферари“ у САД.

Наследник првог власника, Еди Смит млађи, саветовао је купцу да вози и воли тај аутомобил, да ужива у њему и омогући другима да га виде.

Уочи надметања, процењено је да ће ауто бити продат за суму између 14 и 18 милиона долара. Аукцијска кућа није објавила име новог власника.

У складу с филантропском визијом свог оца, наследник је сав новац од продаје дао у добротворне сврхе.

Смит старији који се обогатио након што је основао компанију за испоруку робе поштом, био је омиљен у Лексингтону.

Био је градоначелник од 1970. до 1975. године, а управљао је и болницом, факултетом и локалном привредном комором.

Тај страствени љубитељ аутомобила био је власник неколико „ферарија“, али највише је волео "275 NART" због изгледа, звука и осећаја при вожњи.

Првобитна цена тог модела у САД је била 8.000 долара (6.000 евра).

Реч је о четвороточкашу са 12-цилиндричним мотором од 3.286 кубних сантиметара, са четири брегасте осовине и шест карбуратора. Са 300 коњских снага (220 кW) могао је да достигне брзину од 266 километара на сат.

Модел "275 NART" је у филму Афера Томаса Крауна из 1968. године возила глумица Феј Данавеј.

То је био први произведени од укупно 10 примерака тог модела, а пре коришћења у филму је 1968. године био други у својој класи на америчкој трци „12 сати Себринга“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара