Читај ми!

Продата Шиндлеровa историјска документа

Колекција докумената Оскара Шиндлера продата је анонимном купцу за више од 122.000 долара. Међу продатим списима је и писмо са Шиндлеровим потписом, које је утрло пут спасавању више од 1.000 Јевреја, епопеји која је описана у Спилберговом филму „Шиндлерова листа“.

Збирка докумената Оскара Шиндлера, немачког индустријалца који је спасао више од 1.000 јеврејских радника из својих фабрика током Другог светског рата, продата је анонимном купцу на онлајн аукцији за више од 122.000 долара.

Међу продатим документима је и писмо са Шиндлеровим потписом које је утрло пут спасавању Јевреја, епопеји која је описана у Спилберговом филму Шиндлерова листа из 1993. године.

Писмо, датирано 22. августа 1944. године, описује дозволу која је немачком индустријалцу омогућила да своју фабрику и раднике пресели из Пољске у Чехословачку, потез који му је, по мишљењу историчара, омогућио да спаси своје раднике.

Наиме, Шиндлер је запошљавао раднике на основу договора са бруталним есесовским командантом Амоном Гетом који је водио концентрациони логор близу Плашова.

У лето 1944. Гетов секретар упозорио је Шиндлера да ће нацисти затворити све фабрике које нису директно повезане са ратним напорима.

Шиндлер је подмићивањем и повлачењем веза добио дозволу да се фокусира на производњу оружја и тако пресели фабрику.

Писмо, преведено са немачког, даје дозволу да се Адам Зиезић, радник у фабрици, пошаље у Чехословачку како би товарио и састављао машинерију неопходну за рат. На писму се види и ознака Шиндлерове фабрике и његов потпис плавим мастилом.

Чувена листа радника који ће бити пресељени састављена је те јесени.

Дејвид Кроу, професор историје на Универзитету „Елон“, који је написао и књигу о Шиндлеру, каже да Шиндлер није добио такву дозволу, „његове листе не би било“.

Осим писма, на продају су били и документи о медицинском трансферу Зиезића из Чехословачке у Краков вероватно, каже Кроу, како би помогао у набављању лекова на црном тржишту за нову фабрику.

Сви документи, међу којима је и план Шиндлерове фабрике у Кракову, дошли су од колекционара из Лос Анђелеса који их је 2001. године купио од Зиезићевог наследника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара