Читај ми!

„Човек који зури у козе“ већ 123 године?

Крштенице у Боливији нису постојале све до 1940. године. Али зато у сертификату о крштењу из оближње цркве стоји да је пастир Кармело Флорес Лаура рођен 16. јула 1890. године! Хоће ли Гинисова књига тај податак признати?

Ако су боливијски подаци тачни, Кармело Флорес Лаура је најстарија особа на свету пошто званичници тврде да је пре месец дана напунио 123 године.

Овај припадник Ајмара индијанаца живи у колиби са сламнатим кровом у изолованој области у близини језера Титикака, на 4.000 метара надморске висине, неписмен је, не говори шпански и нема зубе.

Прљав је и запуштен, са дугим ноктима и косом, али хода без штапа и не носи наочаре. Иако ајмара језик говори снажним гласом, потребно је да му се говори директно у уво како би чуо.

„Мало ми се мути пред очима. Раније сам добро видео. Али, видео сам да долазите“, рекао је он групи новинара АП-а који су из Ла Паза дошли да га виде, након што су видели прилог на локалној телевизији.

Док седи на камену и ћаска, Флорес жваће лист коке, благи стимуланс који тера глад и који, као и већина боливијских сељака који живе на висоравнима, жваће цео живот.

Гинисова књига рекорда наводи да је најстарија особа Мисао Окава, 115-годишња Јапанка, што је потврђено крштеницом, а да је најстарија особа икада била жан Калмен из Француске која је, када је умрла 1997, имала 122 године и 164 дана.

„Имам 100 или нешто више година“, каже Флорес и додаје да га памћење издаје. Његов 27-годишњи унук каже да му се деда борио у рату против Парагваја 1933. али се Флорес тога сећа као кроз маглу.

Директор Централног регистра Боливије, Еугенио Кондори, показао је АП-у регистар у коме се наводи да је Кармело Флорес рођен 16. јула 1890.

Кондори каже да крштенице нема јер оне нису постојале у Боливији до 1940. Пре тога, рођења су регистрована сертификатима о крштењу из оближње цркве.

„За државу, сертификат о крштењу је валидан јер су их тада давали свештеници који су били писмени“, рекао је Кондори. Он није желео да покаже Флоресов серитикат јер је то, како је рекао, лични документ.

И чему Флорес дугује своју дуговечност?

„Шетам много, то је све. И дружим се са животињама“, каже Флорес који се годинама бринуо о козама. „Не једем тесто или пиринач, само јечам. Некада сам гајио кромпир, пасуљ.“

Вода коју Флорес пије долази са снегом прекривеног врха Љампу, једне од највиших планина Боливије.

Он каже да више не конзумира алкохол иако га је као младић пио. Каже да воли свињетину и радо је поједе када је добије. Са смешком се сећа да је као младић ловио и јео лисице.

Такође истиче да никада није отишао даље од Ла Паза који је удаљен 80 километара и да никада није био озбиљно болестан. Недостаје му супруга која је умрла пре више од 10 година.

Од њихово троје деце, само једно је живо – Сесилио који има 67 година. Има 40 унучади и 19 праунучади али је већина напустила Фраскију. Његов унук Едвин са супругом и двоје деце живи у близини.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара