Читај ми!

Открио гробове словенских властелина

Необични шумски истраживач пронашао је две гробнице средњевековних словенских властелина у Немачкој. Археолог који је у питању је, веровали или не, јазавац. Мач, бронзане чиније, украшена копча, остаци костура пронађени у гробницама из 12. века сведоче о животу у доба рата.

У Немачкој је преко ноћи један јазавац постао сензација. Наиме, док је копао тунеле и сређивао јазбину, овај „археолог“ је пронашао две гробнице словенских властелина са доста необичних предмета, преноси Шпигл.

Срећом, јазбина му се налази на поседу аматерских археолога Ларса Вилхелма и Хендрикјеа Ринга, у граду Столпе око 75 километара североисточно од Берлина.

Њих двојица су први и приметили јазавчево откриће, који је на површину избацио људску карличну кост. Како су истакли Ларс и Хендрикје, то им није било претерано чудно пошто су знали да је цело подручје препуно гробница.

Ипак, из радозналости су у јазавчев тунел гурнули камеру и пронашли накит, па су одмах након тога обавестили власти.

Прави археолози су тада дошли и почели ископавање. Открили су осам гробова из раног 12. века, укључујући и двојице словенских властелина.

„Овакве гробове нисмо раније пронашли у Бранденбургу, па је ово важно откриће“, каже археолог Томас Керстинг за Шпигл.

Између ногу двојице властелина налазиле су се бронзане посуде. „То показује да су били припадници друштвене елите, јер су посуде служиле за прање руку пре и после јела“, објашњава Керстинг.

Неки од пронађених предмета укључују и мач, врхове стрела, али и веома лепо украшену бронзану копчу за каиш са змијским главама на обе стране.

Један од два костура је у изузетно добром стању и евидентно је да је био ратник. На његовом телу се виде вишеструке ране од мачева и копља, а процењује се да је имао око 40 година.

„Виде се и да су многе ране лечене. Имао је и једну на лобањи. Врло је импресивно, посебно што је био мањег раста. Био је веома жилав“, истиче Керстинг.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се