Читај ми!

„Том и Џери“ цензурисани због расизма

Студио „Ворнер Брос“ одлучио је да на другом делу „Златне колекције“ цртаног филма „Том и Џери“ изостави три, како су истакли, расистичке епизоде. Наиме, поједини ликови су приказани црних лица, што је према мишљењу продуцената директна алузија на Афроамериканце. Обожаваоци су љути због ове одлуке.

Обожаваоци легендарних краткометражних анимираних филмова Том и Џери, одлучили су да бојкотују продају другог дела „Златне колекције“ тих цртаћа, јер је „Ворнер Брос“ намерно изоставио три епизоде, сматрајући их расистичким.

У епизодама поједини ликови су приказани црних лица, што је према мишљењу продуцената директна алузија на Афроамериканце. Ипак, фанови тврде да није у питању расизам.

Сви који су жељно ишчекивали почетак продаје другог дела „Златне колекције“ цртаћа Том и Џери, добили су „хладан туш“.

Наиме, из колекције су потпуно уклоњене епизоде His Mouse Friday и Casanova Cat из 1951. године, као и Mouse Cleanin из 1948. године, јер наводно подржавају расизам.

У једној од сцена Џеријево лице је прекривено дуванским димом, тако да постаје потпуно црно.

Фанови су изузетно изнервирани, посебно зато што је нова колекција најављена као „нецензурисана“. Они на интернету остављају бесне поруке и објашњавају зашто неће купити де-ве-де.

„Срамота је изоставити делове историје из колекције, само зато што се неки људи 'тресу због прошлости'“, написао је један разочарани обожаватељ, док је други приметио да је колекција у сваком случају намењена претежно одраслима.

Сличне контроверзе пратиле су и објављивање Looney Tunes колекције цртаћа 2005. године. Тада су, напротив, „расистичке“ сцене задржане, а глумица Вупи Голдберг подржала је такву одлуку.

„Одстрањивање шкакљивих сцена и шала значило би да неко тврди да приказане предрасуде нису ни постојале. У питању је део наше историје, који не треба игнорисати“, рекла је Голдберг, а преноси Дејли мејл.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се