Читај ми!

Код Тополе откривена средњовековна црква

Нека од најзначајнијих археолошких налазишта централне Србије налазе се на планини Рудник. У селу Јарменовци код Тополе у току су пробна археолошка ископавања током којих су недавно откривени остаци манастирског комплекса из средњег века.

Сакривен дубоко у шуми, на североисточним падинама Рудника, пре четири или пет стотина година, подигнут је мали сеоски манастир. Прве процене говоре да је овај комплекс, чији су остаци откривени пре неколико недеља, осим самог манастира, највероватније чинило неколико других објеката.

„Црква коју смо истражили има две фазе градње, од којих старија припада позном средњовековном раздобљу, а што се млађе фазе тиче, односно дозиђивања припрате, још нисмо сасвим сигурни ком периоду припада“, објашњава доктор Дејан Радичевић са Филозофског факултета у Београду.

Према његовим речима, врло је могуће да грађевина потиче из 16. века, односно из периода обнове Пећке патријаршије.

„Ми смо тек на два места сишли у цркву до пода, да видимо стратиграфију, да видимо о чему се заправо ради. Ми смо то само површински дефинисали да бисмо могли да га документујемо и да би геодети могли да израде своју документацију“, допуњава објашњење Радичевић.

Откривени су изузетно добро очувани камени зидови цркве и некадашњег конака. На неким деловима они су висине и до два метра, што је, кажу археолози, реткост код објеката овакве градње и старости. Верује се да су га удаљеност од главног пута и сам положај - дубоко у шуми – сачували од већег уништавања.

„На овом простору се помиње неколико манастира, у тефтерима 16. века, као што видимо има доста и археолошких трагова на самом терену“, каже историчар Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић.

Била је то и прилика за апосолвенткињу археологије Јовану Ненадовић да се, на лицу места, упозна са суштином оваквих истраживања.

„Радили смо на рашчишћавању унутрашњости цркве, тренутно радимо на цртању зидова и ја учим како се све то ради“, каже Јована.

Током пробних ископавања пронађени су и фрагменти фресака, стакла, а на неким местима живопис је очуван и на зидовима. По завршетку пробних археолошких испитивања, остаци манастира ће поново бити затрпани, како би се спречило пропадање.

Нажалост, наставак радова могућ је, како кажу стручњаци, тек када се обезбеде неопходна средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се