Читај ми!

Пропустио да заради 35 милијарди долара!

Заборављени суоснивач „Епла“ Рон Вејн прекинуо је сарадњу са Стивом Џобсом и Стивом Вознијаком и своје акције продао за само 800 долара. Да није, данас би имао део информационог гиганта, а ако би желео да га прода могао би да добије 35 милијарди долара!

Све магазинске занимљивости можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

Рон Вејн је био један од тројице оснивача америчког информационог гиганта „Епла“, поред Стива Џобса и Стива Вознијака, али је, продавши свој удео за само 800 долара, пропустио прилику да годинама касније на њима заради чак 35 милијарди долара.

Сада 79-годишњак, Вејн је у време оснивања компаније играо улогу неке врсте супервизора у односу на тада младе креативце, 21-годишњег Џобса и четири године старијег Вознијака, пише британски Дејли мејл.

Први „Еплов“ лого, дизајнирао је Вејн, а саставио је и првобитни уговор о партнерству између три оснивача компаније и написао упутство за употребу првог „Епловог“ компјутера, названог „Епл 1“.

Само две недеље касније, међутим, Вејн је продао свој удео од 10 одсто у компанији за само 800 долара. Да је остао сувласник, имао би сада у власништву део компаније вредан 35 милијарди долара!

Вејн не наводи да је одлуку о одласку донео због односа са Стивом Џобсом, али свог некадашњег пословног партнера описује речима: „Да можете да бирате да ли желите да вас угреје Стив Џобс или коцка леда, боље би вас угрејала коцка леда. У пословним одлукама он је имао принцип - или по моме или никако.“

„Џобс је био фокусиран и одлучан. Ако је имао неки циљ, последње место на којем бисте желели да се нађете је између њега и његовог циља, зато што бисте завршили са отиском његове ципеле на челу“, истиче Рон Вејн.

Према његовим речима, раскид сарадње му је допустио да се бави оним што га је интересовало.

„Заиста не жалим што сам продао акције“, тврди заборављени трећи оснивач компаније „Епл“ у интервјуу Дејли мејлу.

Иако је знао да ће Вознијакова верзија компјутера бити успешан производ, Вејн каже да нико није могао да очекује да ће тај рачунар постати оно што је данас.

„Да сам остао у 'Еплу' и прихватио ограничења постављена пред моју животну филозофију, могао сам једног дана да будем најбогатији мртвац на гробљу. Тада сам био у четрдесетим годинама живота, а ови клинци су били попут урагана. Било је то као да држите тигра за реп“, наводи некадашњи Вознијаков и Џобсов партнер.

Вејн је напустио компанију зато што је заступао мишљење да је Џобсова одлука да потроши више од 1.500 долара на делове за један производ лоша.

У САД је управо завршен филм о Стиву Џобсу, кога глуми Ештон Кучер.

Џобс је преминуо од рака панкреаса пре две године, у 56. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво