Читај ми!

„Прва белгијска офанзива“ против заборава

Подигнути на бојиштима и местима концетрационих логора, огромни бетонски и камени споменици ницали су широм бивше Југославије. Сада су, нажалост, остављени на милост времену, а белгијски фотограф Јан Кемпенерс не дозвољава да падну у заборав.

По шумама и горама широм земаља бивше Југославије подигнути су чудни, футуристички и џиновски камени споменици. Неки од њих са шиљатим ивицама које штрче ка небу, а неки подсећају на ванземаљске торњеве, пише Дејли мејл.

Али ове конструкције су у ствари ратни споменици бивше Југославије.

Током 60-тих и 70-тих година прошлог века, Јосип Броз Тито наредио је њихово подизање како би демонстрирао снагу социјалистичке републике широм Балкана.

Подигнути на местима где су се одиграле битке или где су се налазили концентрациони логори, они су представљали победу у борби за ослобођење.

Белгијски фотограф Јан Кемпенерс путовао је широм Балкана правећи фотографије као део ширег пројекта који је назвао „Споменик“.

Од 2006. до 2009. године обишао је читав регион тражећи споменике, које су својевремено посећивали милиони људи.

Сада је, међутим, њихово симболично значење код млађих генерација скоро нестало.

Када је избио рат деведесетих, споменици су заборављени и остављени да пропадају.

Током своје четворогодишње одисеје, Кемпенерс је пропутовао све земље бивше Југославије, а све је то чинио по карти из 1975. године на којој су били уцртани споменици.