Читај ми!

Пси зевају заједно са власницима

Експеримент који су спровели Јапанци и у којем је учествовало двадесетак паса показао је да нас наши „најбољи пријатељи“ подржавају чак и док зевамо!

Уморни власници животиња који верују да њихови љубимци зевају заједно са њима вероватно су у праву, сматрају јапански стручњаци.

Нова студија „заразног зевања“ коју су урадили стручњаци за универзитета у Токију и Кјоту показује да пси осећају умор својих власника и, као знак емпатије, придружују им се у зевању, преноси АФП.

„Наша студија наводи да је заразно зевање код паса емотиво повезано на сличан начин као код људи“, рекла је вођа студије Тереза Ромеро.

Њен тим мерио је откуцаје срца паса истовремео пратећи њихов одговор на људско зевање. Она каже да је то омогућило научницима да искључе могућност да пас зева због стреса.

У студији је учествовало двадесетак паса и посматране су њихове реакције на власнике али и на непознате људе. Људи који су учествовали у експерименту правили су и друге изразе лица да би видели да ли пси наслућују разлику.

„Зевање је било чешће током зевања него током других покрета уста“, наводи се у студији и додаје да су „пси зевали чешће када су посматрали познати лик“.

Слично понашање примећено је и код примата, укључујући и шимпанзе, наводе стручњаци и додају да је заразно зевање код људи повезано са делом мозга који контролише осећај емпатије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се