Читај ми!

Пешке од Стокхолма до Јерусалима

Као што и доликује правом ходочаснику, Роберт Никола Грујић кренуо је из Стокхолма пут Јерусалима у папучама, са штапом у руци и ранцем на леђима. Никола пред собом има још 3.500 километара.

Двадесетдвогодишњи Роберт Никола Грујић кренуо је пре два месеца путем ходочасника - из родног Стокхолма, ка светом граду Јерусалиму. За сада је прешао две хиљаде километара. Каже, нигде не жури и очекује да у Израел стигне за три-четири месеца.

У папучама, са штапом у руци и ранцем на леђима, Роберт је кренуо пешице на пут дуг 5.500 километара. Коначно одредиште му је Јерусалим. На том путу затекао се и у селу Раткову.

„Мој стриц је теолог и он ми је испричао да се на право ходочашће иде без новца, само пешке или магарцем и ја поштујем та правила. Овај штап ми је поклонио поп из Чешке и служи за то кад ме боли десна нога, држим штап у левој руци и тако мало поделим притисак“, објашњава Роберт.

Спава где стигне, у парку, на улици, у манастирима, а понекад му неко понуди и преноћиште. На путу који је изабрао, најпотребнији су му људи, јер како каже, без њих не ми могао да преживи.

„Нешто ће добити од потрепштина оно што он буде желео по његовим правилима. Он је рекао да то може да буде мало поврћа, мало воћа из мог шљивика, доста воде, дао сам му теглу џема, хлеба“, каже Јован Анђелић из села Раткова. 

Млади ходочасник до сада је прошао кроз седам држава и за сваку га вежу углавном лепе успомене и незаборавна искуства. Жеља му је да стигне и остане у Јерусалиму, да научи хебрејски језик и заврши књигу коју је почео да пише у току путовања. И на азијски континент планира да стигне на свој начин.

„Па препливаћу Босфор. Направићу неки сплавић за ранац и чуо сам да није претерано далеко и тако ћу да препливам“, каже млади ходочасник.

Пред Робертом је још око 3.500 километара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се