Читај ми!

Чобански паприкаш - нада за сеоски туризам

Банатско село Меленци, једно је од највећих у Србији. Познато по бањи Русанди и њеном лековитом блату. Жеља овдашњих становника је да се упишу високо на туристичку мапу Србије. И то захваљујући светском првенству у кувању чобанског паприкаша - манифестацији којом се традиционално обележава и сеоска слава. Овог јуна одржана је 15. пут.

Организатори објашњавају да овом манифестацијом желе да сачувају традицију стару више од века, када је баш у меленачком атару било на хиљаде оваца и много, много чобана.

„Само име говори да се прави од јагњећег и овчијег меса. Иду лук, зачини, црни и бели лук, иду још биљке које су у природи значи да има специфичан укус и мирис тако да није га баш лако скувати", каже Миодраг Симић.

„Годинама се такмичимо, нисмо узимали неке награде, али занимљиво је да сваки пута наши котлићи и бакрачи остану празни, све се поједе", наводи Миле Пејић.

За припремање чобанског паприкаша нису важне године.

„У мојој екипи је цео комшилук. Углавном мушкарци, а има и по која жена. Оне касније устају. Пошто су данас ослобођене кувања, спремања и осталих ствари долазе касније", закључује Слободан Марков.

Радослав Радишић обожава да кува, али га највише боли што до сада никада на овом такмичењу није освојио прво место. Четири пута је био другопласирани, а једном трећепласирани.

„Да прођу да виде кувара, да ли су му нокти посечени, да ли има кецељу, цео амбијент, да ли је пијан... Ја сам све то видео и то ми се не свиђа", објашњава Радослав Радишић.

Док се овај предлог не усвоји жири ће и даље свој суд давати на основу узорака, које им учесници предају.

„Има лепих паприкаша, има врло лепих, као да су кували они напољу тамо код оваца, међутим има ту свашта. Има ту не знаш ни како да оцениш. Искрено речено стављали су све и свашта", истиче члан жирија Жива Ђурић. Иако многи тврде да су мушкарци бољи кувари, овога пута показало се супротно.

Три првопласирана паприкаша скувале су жене, а најбољи Снежана Берар, која са овог такмичења већ има једну прву и једну трећу награду.

„Није само то узети ставити па кувати, ако нешто радиш мораш и да волиш и уживаш у томе. Волим кад су сви задовољни. Сви наши гости, пријатељи и родбина. Кад су сви задовољни онда сам и ја задовољна", рекла је Берарова.

Ову манифестацију сваке године посети између пет и седам хиљада људи, а међу њима сигурно има и оних који не воле овчетину и чобански паприкаш. Али, ни они из Меленаца неће отићи гладни.

„Многи питају има ли за продају, ја кажем ово је за госте, радићемо на томе да буде и више, да се у већим количинама пече", наводи Милан Мркобрат.

Уз музику, јело и пиће добар провод је загарантован. А то је свакако важније од било које награде, признања или оцене жирија.

Оно чему се Меленчани надају, јесте и обарање рекорда у кувању паприкаша и улазак у Гинисову књигу рекорда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом