Читај ми!

За ручак ћемо имати... дрво?!

Тим истраживача Универзитета „Вирџинија тек“ успео је да претвори целулозу у скроб! Реч је о достигнућу које би могло да доведе до револуције у исхрани и омогући људима да употребе неискоришћени извор хранљивих материја из биљака које се до сада нису налазиле у тањиру.

Растући проблем исхране све бројнијег човечанства могао би да буде, у великој мери, решен новим открићем научника Универзитета „Вирџинија тек", који су успели да претворе целулозу у скроб!

Професор Персивал Жанг, сарадник на предмету биолошког системског инжењеринга, предводник је тима истраживача који раде на решавању све већег проблема прехране светске популације за коју се процењује да ће до 2050. године нарасти до девет милијарди људи!

Целокупан процес је прилично сложен, а подразумева коришћење каскадних ензима који трансформишу целулозу у скроб. И поред тога, откриће би могло да омогући људима да произведу храну из било које биљке.

„Целулоза и скроб имају исту хемијску формулу. Разлика је у њиховим хемијским везама. Искористили смо ензиме да раскинемо везе у целулози и омогућимо њихову реконфигурацију у скроб", објаснио је Жанг.

Новим приступом користе се нејестиви делови биљака, попут кукурузне шаше. Од њих се добија око 30 одсто амилозе, а хидролизом се од остатка добија глукоза погодна за производњу етанола.

Процес се назива „истовремена ензимска биотрансформација и микробска ферментација" и могао би врло лако да се дигне на виши ниво, односно да се искористи за комерцијалну производњу.

Скроб је једна од најважнијих компоненти људске исхране и у њој учествује са 20 до 40 одсто укупног дневног уноса калорија.

Откриће америчких научника може да има користи и на другим пољима сем исхране.

„Осим тога што служи као извор хране, скроб може да се искористи и за производњу биоразградивих паковања и за још многе друге намене", каже Жанг.

Цео процес је еколошки, не захтева скупу опрему, топлоту или хемијске реагенсе и не ствара никакав отпад.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. јул 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом