Читај ми!

НАСА „хвата“ астероид

Moжда звучи као сценарио за нови холивудски блокбастер, али НАСА заиста планира да одабере погодни астероид који ће у правом тренутку ухватити, избацити из ротације и на крају на њега послати астронауте!

Америчка агенција за истраживање свемира НАСА, слободно се може рећи, креће у свемирски родео! Наиме, према амбициозном плану, који умногоме подсећа на научну фантастику, НАСА жели да „улови" један астероид и скрене са путање, а затим и довуче у Месечеву орбиту.

Научници Агенције већ су у потрази за погодном свемирском „стеном", а спровођење мисије планирано је оквирно до 2019. године.

Према првим информацијама које су изнели амерички научници, план је да се на путању астероида постави конкавни објекат који ће да прихвати стену.

Након тога, на астероид ће бити постављен соларни потисни модул који ће контролисати ротирање небеског тела. Трећа фаза плана било би постепено довлачење астероида што је могуће ближе Месецу, по могућству у његову орбиту.

„Када пронађемо погодан астероид ухватићемо га у свемирски еквивалент вреће са учкуром. Ставите га у торбу, прикачите соларни погонски модул да контрира ротацији и довучете га где вам треба", сликовито је објаснио Доналд Јеоманс, челник програма НАСА који надгледа свемирске објекте који пролазе близу Земље.

По успешном позиционирању астероида на жељени положај, НАСА би послала астронауте помоћу нове ракете и Орион капсуле (обе још у развоју).

Пошто на астероиду не би било гравитације астронаути би од њега до капсуле морали да се упуте лебдећим „свемирским ходом".

Сенатор Нелсон је рекао да би мисија помогла Америчкој агенцији за истраживање свемира да у будућности дође до решења за скретање опасних астероида и свемирских објеката у случају да иду према Земљи.

Мисија, у случају успеха, такође би послужила као тренинг за разне мисије слања астронаута у свемир, које се планирају за тридесете године 21. века.

Представљајући план на конференцији за новинаре, сенатор Бил Нелсон оценио је да је реч о веома доброј и занимљивој замисли.

„Пронађете идеалног кандидата, одете по њега и довучете га назад на Земљу", истакао је амерички сенатор.

Нелсон, који председава сенатским научним и свемирским поткомитетима, наводи да је амерички председник Барак Обама рекао да ће из буџета за 2014. годину за мисију бити одвојено 100 милиона долара.

Новац ће бити употребљен на одабир погодног астероида пречника око 7,5 метара и тежине до 500 тона.

Овакву мисију су први предложили стручњаци за свемир Кек института за технологију у Калифорнији. Цео пројекат је планирано да кошта око 2,65 милијарди долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије