Читај ми!

Српски бурек у Чикагу

Пет стотина бурека сваког дана Обреновчанин Бојан Алексић направи у пекарама, у Чикагу. Купују га и воле подједнако и Срби и Американци. Једина дилема је да ли изабрати ово пециво са сиром, јабукама, месом или вишњама.

Када би неко дошао у центар Чикага и запитао се да ли има хране, која има укус баш као у Србији, или да ли има бурека, одговор би био потврдан.

Обреновчанин Бојан Алексић прави бурек у четири пекаре-продавнице у Чикагу и околини, а највише у „Сити фреш" маркету. Његов стил одушевио је и најгледанију ТВ станицу у Чикагу Даблју-Ел-Ес (WLS), која је у репортажи истакла брзину којом Бојан спрема огромну количину бурека, а посебно то што се на лицу места припрема све од почетка до краја.

„Има мало разлика између бурека у Чикагу и Београду, али отприлике све је исто. У Србији се за прављење користи свињска, а овде биљна маст", каже Алексић.

„Бурек сам научио да правим у септембру 1993. године, и ето до данас то радим", објашњава Бојан.

Према његовим речима, у Чикагу живи много људи са простора бивше Југославије и за неке од њих се просто подразумева да ова врста пецива мора да буде са месом.

„Бурек правим са две коре, као питу. То је уствари бурек-пита", објашњава Алексић.

Вешт је, како каже, у прављењу десетак врста овог пецива - са печуркама, јабукама, спанаћем, кромпиром и другим намирницама.

Алексић напорно ради, од јутра до касне вечери, да би направио око 500 бурека дневно, што му је просек.

„Американци знају за бурек и воле га. Када га једном пробају, увек се врате. Они воле наше специјалитете", закључује Бојан.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара