Читај ми!

Власници „Титаника“: Путници безбедни

Умирујуће речи из телеграма које су власници „Титаника“ послали после несреће, биле су, нажалост, потпуно нетачне. „Нема опасности од губитка живота“, наводи се погрешно у првој од три поруке које су из Ливерпула стигле у Лондон.

Осмишљен да доминира прекоокеанским саобраћајем луксузни брод „Титаник" ипак није завршио ни прво путовање. Потонуо је 15. априла 1912. године након што је ударио у санту леда.

Убрзо после несреће, власници „Вајт стар лајна", компаније која је поседовала чувено пловило, послали су телеграм са умирујућим речима.

„Имамо поруку из Њујорка да је 'Вирџинијан' поред 'Титаника' и да нема опасности од губитка живота", наводи се погрешно у телеграму.

У другом, од укупно три телеграма са нетачним информацијама послата тада из Ливерпула генералном секретару у Лондону, пише да су сви путници пребачени на брод „Вирџинијан". Ту грешку пренели су амерички медији, али дан после трагедије и британски лист Дејли мирор.

Трећим телеграмом јављено је да је спасено 675 душа. Несрећу је преживело 710 особа.

У трагедији је страдало више од 1.517 људи, што је једна од највећих поморских катастрофа у мирнодопским условима.

„Титаник" је користио најнапреднију технологију доступну у то доба. Веровало се да није могуће потопити га.

Био је то велики шок за људе, јер је брод, упркос томе што је био чудо технике и имао искусну посаду, на крају потонуо уз велика људска страдања.

Тачан број жртава остао је непознат до данас, јер је комплетан списак путника и посаде изгубљен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара