Читај ми!

За платно са капима крви Луја XVI 19.000 евра!

На аукцији у Паризу продато је платно са мрљама крви краља Луја XVI за 19.000 евра, као и копча са његове ципеле по цени од 4.400 евра! Осим тканине, нови власник добиће и кесицу са песком, највероватније узетог са тла где је монарх погубљен на гиљотини 1793. године.

Платно са мрљама крви француског краља Луја XVI, који је погубљен на гиљотини након револуције 1789. године и сребрна копча са монархове ципеле, продати су за 23.400 евра на аукцији у Паризу.

Неименовани француски колекционар дао је 19.000 евра за платно, што је безмало три пута више од почетне цене. Копча је достигла износ од 4.400 евра.

Чуван у малом ковчегу поред платна димензија 20 са 16 центиметара, био је и папир на којем је написано „Драгоцена крв Луја XVI, 21. јануара 1793".

У ковчежићу је била и кесица са песком, а експерти кажу да је тај песак, највероватније, узет са тла испод гиљотине, где је краљу одсечена глава.

Краљу Лују XVI суђено је за издају 11. децембра 1792, а 17. јануара наредне године осуђен је на смрт. Погубљен је на гиљотини четири дана касније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара