Читај ми!

У које све теорије верују Американци

Истраживање због којег ће већина рационаних умова и учењака у САД „чупати косу“ показује да сваки четврти Американац верује да је Барак Обама антихрист, више од трећине земље сматра да је глобално загревање обмана, а сваки други грађанин САД сигурно је да глобална елита „иза кулиса“ покушава да успостави нови светски поредак.

Скоро сваки четврти Американац сумња да је председник Барак Обама антихрист, а више од трећине становника најразвијеније земље света сматра да је глобално загревање обмана. Такође, више од половине грађана САД уверено је да тајна глобална елита покушава да постави нови светски поредак.

То су укратко резултати истраживања које је спровела агенција Паблик полиси полинг (Public Policy Polling), преноси лист Гардијан.

Анкета је показала да је 13 одсто испитаника сигурно да је Обама антихрист, док још 13 одсто није сигурно, али су веома отворени за ту могућност.

Да све не би било толико црно побринуо се остатак испитаника, њих 73 одсто, који ипак категорично одбацују могућност да је амерички председник антихрист.

Међутим, да грађани најразвијеније земље света воле теорије завере показује податак да 37 одсто сматра да је глобално загревање обмана, 12 одсто није сигурно, а тек нешто више од половине се слаже са утврђеним научним становиштем.

Податак који можда највише фасцинира јесте да 28 одсто становника верује у теорију злокобне тајне светске елите која покушава да успостави нови светски поредак.

У исправност такве теорије није сигурно 25 одсто, али не искључују могућност да је тачна, док мањина од 46 одсто сматра да такве теорије завере нису истините.

Светло на крају тунела

Да ипак постоји рационално размишљање и да становници САД не верују баш у све види се у одбацивању следећих теорија.

Тако, на пример, тек седам одсто Американаца верује да је слетање на Месец лажирано, 14 одсто сматра да јети постоји, док четири одсто прихвата теорију да ванземаљски рептили који мењају облик контролишу свет тако што преузимају људски облик.

Нешто више од десетине становништва САД убеђено је да је америчка влада знала и дозволила терористичке нападе 11. септембра 2001. године.

Истраживање је спроведено да би се истражило како гласачка убеђења утичу на прихватање теорија завера у САД. Занимљив податак јесте да је у вези са питањем да ли је глобално загревање обмана 58 одсто републиканаца одговорило потврдно, док је чак 78 одсто демократа било супротног мишљења.

Док петина републиканаца верује да је Обама антихрист, њихово мишљење дели тек 13 одсто независних гласача и шест одсто демократа.

„Чак и лудачке теорије завере су подложне партијског поларизацији. Али већина Американаца ипак одбацује оне невероватније идеје о лажирању слетања на Месец и рептилоидним ванземаљцима који мењају облик", каже председник агенције Паблик полиси полинг Дин Дебнам.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара