Читај ми!

ЦЕРН „расветљава“ тамну материју

Мистерија тамне материје, која представља изазов за бројне научнике, ускоро би требала да буде разрешена. Научници ЦЕРН-а су открили велики број позитрона, за које мисле да су створени „распадањем“ oве невидљиве материје.

Међународни тим истраживачког центра Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), саопштио је да је на трагу мистериозној тамној материји, која чини више од четвртине космоса, али никада није виђена, преносе светске агенције.

Научници су навели да су, док су последњих 18 месеци проучавали космичке зраке забележене на Међународној свемирској станици, открили оно што би могло да буде први физички траг који је оставила тамна материја.

Они су открили велики број позитрона, за које је могуће да су створени „распадањем" тамне материје.

Самјуел Тинг, шеф пројекта у оквиру којег је направљен огромни ЦЕРН-ов алфамагнетни спектрометар (АМС), који трага за различитим типовима необичне твари мерењем космичких зрака, рекао је у седишту те организације у Женеви, да је потребно још података да би научници били сигурни да је тамна материја забележена.

„Током следећих месеци, АМС ће моћи коначно да каже да ли су ови позитрони сигнал за тамну материју, или су неког другог порекла", рекао је Тинг и додао да је могуће да они потичу са пулсара, неутронских звезда које изузетно брзо ротирају и емитују јако електромагнетно зрачење, најчешће у облику радио-таласа.

Физичари су додали да би коначна идентификација тамне материје отворила читава нова поља истраживања, укључујући и могућност више универзума и друге димензије.

Тамна материја, која окружује галаксије широм универзума, невидљива је јер не рефлектује светлост. Њено постојање астрономија је установила посредно, посматрањем утицаја тамне материје на друге, лакше уочљиве објекте, попут планета и звезда.

Планков телескоп Европске свемирске агенције, прошле недеље је обелоданио податке одмах после Великог праска пре 13,8 милијарди година, који показују да тамна материја чини 26,8 одсто масе универзума, што је више него што се раније сматрало.

Обична материја, гaлаксије и планете које могу да буду виђене уз помоћ телескопа, чини само 4,9 одсто масе свемира. Остатак чини енигматична тамна енергија, за коју се верује да покреће ширење универзума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара