Читај ми!

Нацисти планирали да спрже градове!

Како би и из свемира успоставили контролу над планетом, нацисти су још пре рата направили пројекте за „свемирско огледало“ у орбити, које би могло да „баца“ фокусиране сунчеве зраке високе температуре на било које место на Земљиној површини. Планирали су да спаљују градове, као и да део океана доведу до кључања. Међутим, пар важних чињеница им је промакло!

Заборављени чланак и слике из Лајф магазина, из 1945. године, открили су да су стручњаци америчке војске својевремено дошли до невероватних података – немачки научници су озбиљно планирали да изграде „сунчево оружје".

Наиме, нацистички експерти су пројектовали oгромно огледало у орбити, које би могло „да фокусира сунчеве зраке невероватно високе температуре на било коју тачку на Земљиној површини". Баш као што деца покушавају да упале ватру уз помоћ лупе!

Немачка армија се „надала да би уз помоћ овог зрака могла да спаљује непријатељске градове, или да било који део океана доведе до кључања", наводи се у чланку старом 68 година који преноси Дејли мејл.

Како даље наводи британски сајт, ово је била идеја реномираног физичара Хермана Оберта још 1923. године.

Међутим, његова намера је била да огледало спроводи, заправо обезбеђује сунчеве зраке људима на Земљи где год је то потребно.

Тек касније је Оберт то описао као могуће ултимативно оружје. До 1957. године је и даље био убеђен да ће његово „свемирско огледало" постати стварност.

Такође, сматрао је да би реализација читавог пројекта, тј. склапање огледала трајало 15 година по цени од три милиона немачких марака.

Када су 1945. године савезници кренули да чепркају по нацистичким ратним плановима, испоставило се да су Хитлерови научници надоградили Обертов план и кренули да разматрају могућност да се ова структура, тзв. "Sun gun", постави на удаљености од oкo 35.000 километара, а да се гради на висини од 8.207 километара, чиме су додатно закомпликовали цео пројекат.

Јер тада нису имали ракету која би досегла ту висину. 

Уредници Лајф магазина претпостављали су да би џиновско огледало било склапано у свемиру од већ унапред направљених делова, који би формирали конкавни диск пречника 1,6 километара.

Огледало би уједно било и велика свемирска станица са великим рупама, унутар којих би пристајале ракете са људском посадом, и посебним вртовима који би обезбеђивали храну и кисеоник, док би струју стварали соларни генератори.

То је немогуће! 

Уредници магазина Лајф подсмевали су се овој идеји због једне чињенице која је Немцима промакла – по природи ствари, светло не може да буде доведено до једне фокусиране тачке, односно тачке велике топлоте конкавним огледалима, уколико и оно не долази из једне тачке, тј. фокусираног, „зашиљеног" извора.

Пошто је, на тај начин посматрано, Сунце заправо „диск", а не фокусирани извор светлости, најбоље што би сваки оптички систем могао да створи јесте слика овог диска.

На висини која је била предложена, слика сунца била би пречника 64 километра, што не би било довољно да се направи било каква штета.

Сам Оберт је сматрао да би огледало пречника 8.000 километара створило врелу „тачку" на површини Земље, пречника 3.200 километара.

Температура унутар тог радијуса не би била знатно већа од оне која је нормална на екватору. Међутим, уколико би дуплирали поменути пречник огледала, температура на Земљи би износила 200 степени Целзијуса.

Можда то не би било довољно за уништавање бродова и градова, али би било довољно да већина „застане и запита се".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара