Читај ми!

Ријалити шоу на Марсу!

Оно што следи тек ће бити филмска тема, а нама се пружа јединствена прилика да од свих овоземаљских проблема побегнемо тамо где нас сигурно нико неће наћи. Карта за пут на Марс 2023. године је у једном правцу.

По свему судећи, припрема се први телевизијски ријалити шоу – у свемиру!

Холандска компанија „Марс један" (Mars One) новац за слање људске посаде на Марс намерава да обезбеди продајом права на приказивање припрема и путовања до Црвене планете, а онда и живота четворо људи тамо.

Очекује се да би тако могло да се сакупи шест милијарди долара, колико се процењује да би пројекат могао да кошта.

„Све што нам је потребно за одлазак на Марс већ постоји – имамо ракете којима бисмо послали људе, опрему за слетање, роботе који би припремили насеобину. Што се технологије тиче, наша мисија у једном правцу је спремна", истиче Бас Лансдорп, суоснивач компаније.

Пријем молби још није званично ни почео, а већ је стигло више од 2.000 електронских порука људи из целог света, спремних да остатак живота проведу на Марсу.

„Свако ће моћи да конкурише. Наши стручњаци ће одлучивати о томе ко одговара, а ко не. Када направимо ужи избор, замолићемо публику да нам помогне и на демократски начин изаберемо оне најквалитетније који ће путовати", додаје Лансдорп.

Један од заинтересованих је и Штефан Гентнер, инструктор лета из Немачке. „Здрав сам и физички и психички, спреман за пут и верујем да имам добре шансе", убеђен је Гентнер.

Штефан је отац троје деце, али није забринут што супругу и њих можда више не би видео.

„Ја нисам учествовала у одлучивању. Разговарали смо о том пројекту, али нисам нимало одушевљена што можда никада више нећу видети мужа", јада се његова супруга.

Неки стручњаци сматрају да ће једног дана људи моћи да стигну на Марс, али да то превазилази способности запослених у компанији „Марс један". Незамисливо им је и да пројекат који подразумева пут без повратка, одобре власти држава одакле долазе подносиоци молби.

„Послати људе и све оно што им је током дужег боравка на Марсу неопходно за исхрану и живот, као што су средства за комуникацију, превелики је изазов за компанију 'Марс један'. Ракете би морале бити огромне."

Упркос томе, холандска компанија планира да прва мисија са материјалом крене у јануару 2016. и слети на Црвену планету девет месеци касније, док би 2018. једно роботско свемирско тело почело изградњу људског насеља. Тада би почело и емитовање видео сигнала са Марса на Земљу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара