Читај ми!

Наполеонов веренички прстен продат за 896.000 евра

Прстен украшен дијамантом и сафиром у облику крушке, којим је француски цар Наполеон Бонапарта 1796. године запросио Жозефину, продат је на аукцији за 896.000 евра. У то време, велики владар није имао много новца, па је прстен „врло једноставан“.

Веренички прстен којим је Наполеон Бонапарта запросио прву супругу Жозефину продат је на аукцији у Француској за 896.000 евра, пошто је раније процењен на суму између 8.000 и 12.000 евра.

Прстен од 18 милиметара украшен је дијамантом и сафиром у облику крушке.

„Наполеон у то време није имао много новца, зато је прстен тако једноставан", објаснио је Жан-Кристоф Шантини из аукцијске куће "Osenat".

Прстен је био део збирке принца Виктора Наполеона, нећака француског цара, који је наследио већину његових личних ствари.

Бонапарта се 1796. године, месец дана након веридбе, оженио утицајном удовицом Роз де Боарне, познатијом под надимком Жозефина.

Пошто нису могли да имају потомство, развели су се 1810. године.

Наполеон се затим оженио Маријом Луизом Хабзбуршком, због савеза са Аустријом, са којом је добио сина, познатог под именима Наполеон Други Бонапарта и Војвода од Раштата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво