Читај ми!

Откривена прва двоглава бик ајкула!

Необични примерак, откривен у Мексичком заливу, представља први забележени случај двоглаве бик ајкуле, тврде научници са Универзитета „Мичиген“. Још увек се не зна шта су узроци дифалије код ове врсте, мада се не искључује могућност да се деформитет догодио због загађења.

Научници на Универзитету „Мичиген" у САД потврдили су да је откривена прва двоглава замбези (бик) ајкула и да није реч о сијамским близанцима.

Професор Мајкл Вагнер каже да овај примерак, откривен у Мексичком заливу 2011. године, представља први забележени случај дифалије код бик ајкуле.

„Ово је један од ретких и занимљивих феномена. Лепо је што имамо овај примерак за музеј, али морамо да пронађемо још много сличних пре него што закључимо шта су узроци", каже Вагнер.

Разлог за отежано набављање доказа је то што примерци са аномалијама премину убрзо након рођења.

У овом случају рибар је пронашао ајкулу када је отворио материцу одрасле ајкуле.

„Забележено је много случајева дифалије код гуштера и змија, зато што се ови гмизавци све више гаје у заточеништву и њихови чувари ће пре приметити аномалије", каже Вагнер.

Магнетним скенером откривено је да је ајкула имала две одвојене главе, срца и стомаке, а остатак тела је био спојен кичмом. Неки овај деформитет приписују загађењу.

„Не искључујемо да се деформитет догодио због загађења, али немамо још увек никаквих доказа за то", каже Мајкл.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво