Читај ми!

„Aрхеолог за косу“

Једна фризерка из Балтимора дала је велики допринос археологији – успела је да реконструише фризуре из Старог Рима. Уз помоћ игле и конца доказала је да фризуре на античким статуама нису само производ маште вајара, а ни перике, како се до тада мислило.

Током дана фризерка, ноћу археолог-аматер.

Џенет Стивенс више од две деценије ради као фризерка и у свом дому у Балтимору реконструише фризуре из Римског царства. Она комбинује своју професију са љубављу према археологији, откривајући какве су фризуре жене носиле у античко доба.

Џенет је на лутки реконструисала фризуру коју је носила царица Плотина 110. године, са јединственим плетеницама и коврџама који су показивале њен високи статус.

Историчари и археолози дуго су веровали да су раскошне фризуре жена из тог периода, представљене на мермерним статуама, биле само производ маште уметника и да нису имале никакве везе са реалношћу.

Стивенсова, међутим, сматра да су компликоване фризуре реалистични прикази начина на који су жене тада сређивале своју косу.

„Стилови су могући. Када их погледате, видите да има логике. Видите плетенице које крећу са једне стране и завршавају се на другом месту и претварају се у нешто потпуно другачије", рекла је Џенет Франс пресу.

Њено свеобухватно истраживање помогло јој је да развије нову теорију о настанку неких од најраскошнијих фризура тог доба. Испоставило се да је трик у игли и концу.

„Теорија пре моје гласила је да су све те фризуре биле или перике или измишљотина вајара. Док сам се у подруму мучила над једном фризуром схватила сам да уз помоћ игле и конца могу да је направим да стоји", објаснила је Џенет.

Стивенсова сматра да су робови користили конац и иглу како би „зашили" делове фризура које су тако данима биле непокварене.

Како би наставила истраживање и написала теорију, Стивенсова је обилазила музеје, проводила сате у библиотекама, па чак и научила немачки.

Открила је да латинска реч acus која се обично преводи као „чиода" или „брошић" може да значи и „игла". Подстакнута тим открићем, схватила је да су античке фризуре највероватније биле ушиване да би стајале.

Своја открића Стивенсова је објавила у Журналу римске археологије и тако постала један од ретких неакадемаца који су написали текст у овом стручном гласилу.

Џенет сматра да јој је управо чињеница да није школовани археолог помогла да изнађе другачији приступ приблему.

Стивенсова је своје креације поставила на Јутјуб уз прецизна објашњења како се фризуре праве. У прављењу фризура користи историјски тачне алатке, укључујући иглу од кости и гвоздене прстенове за увојке.

Џенет је позвала холивудске продуценте који снимају филмове о древном Риму да на овом видео-порталу погледају какве су се фризуре носиле тада.

Стивенсова се са смехом осврће на изузетно популарну британску серију Ја, Клаудије из седамдесетих и каже да Римљанке из тог периода ни мртве не би носиле фризуре какве су носиле глумице у серији.

„Жене у Риму никада нису носиле раздељке са стране. Они су увек били на средини главе, увек симетрични. Бескрајно је смешно како су у серији фризуре скроз у стилу седамдесетих."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара