Читај ми!

Метеор смекшао „Тенкоград“

Пад метеора зближио је становнике суморног Чељабинска, познатог и под називом „Тенкоград“, који су се удружили да би обновили разрушено. Више од 24.000 људи поправља прозоре, прикупља топлу одећу, припрема и дели храну, а уз све то и збија шале на рачун катастрофе која их је задесила.

Док армија људи ради на замени огромних површина стакла на прозорима, попуцалим због експлозије метеора, многи збијају шале на рачун онога што им се догодило.

Један од најпопуларнијих вицева је да су се „'становници метеора' престравили када су видели да им се Чељабинск приближава".

Ватрена лопта је заблистала на небу изнад тог грубог, индустријског града у време изласка сунца и свима је донела неоспорно трауматично искуство.

Скоро 1.200 људи се јавило због повреда од експлозивног ударног таласа, за који се процењује да је имао снагу 20 атомских бомби бачених на Хирошиму.

Несрећа је пробудила осећај за сарадњу у том региону - велики број добровољаца пријавио се да помогне у рашчишћавању.

Чељабинск зову и „Тенкоград", јер је ту произведен чувени совјетски тенк Т-34.

Дуге зиме, обично праћене температуром од минус 30 степени Целзијуса, још више кваре расположење, уз сталну забринутост због опасних објеката у околини.

Године 1957. је експлодирао резервоар фабрике нуклеарног оружја „Мајак" код Чељабинска, загадивши 23.000 квадратних километара, због чега је евакуисано 10.000 становника.

То је сада главни руски објекат за нуклеарни отпад. Уз то, огромна постројења за демонтирање хемијског оружја су свега 85 километара источно од тог града.

„Чељабинск је град у којем људи увек изгледају огорчено", каже наставник музике Иља Шибанов.

„Зато је метеор био ретка прилика да се људи међусобно повежу и за већину, то је добра прилика за шалу," објаснио је Шибанов.

Више од 24.000 људи, укључујући добровољце, поправља прозоре, прикупља топлу одећу, припрема и дели храну.

Стаклоресци су чак авионима довезени из других крајева Русије. Гувернер Михаил Јуревич је рекао да је штета од експлозије процењена на једну милијарду рубаља (33 милиона долара).

Јуревич је обећао да ће сви прозори бити поправљени у року од недељу дана.

Међутим, то за многе представља предуго чекање, јер је температура у Чељабинску током поднева минус 15 степени.

У међувремену, трага се за комадима метеора. У граду Чебаркулу, 80 километара западно од Чељабинска, рониоци су претражили дно замрзнутог језера у потрази за фрагментима метеора, за које се верује да су тамо пали, начинивши рупу у леду широку шест метара.

Министарство за ванредне ситуације је саопштило да рониоци нису ништа нашли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се