Читај ми!

Пакистанци не љубе Дан заљубљених

Празник за заљубљене, Свети Валентин, поделио је становнике Карачија – док поједини са радошћу прослављају овај католички празник, остали приговарају и негодују сматрајући га ударцем на ислам.

Пакистанци данас обележавају Дан заљубљених – једни уз балоне и цвеће, други осуђујући празник јер сматрају да вређа исламску веру.

У Карачију, лучком граду са око 18 милиона људи, на билбордима украшеним црним срцем грађанима се поручује да „кажу не Дану Светог Валентина".

„Ова традиција показује безосећајност, непоштовање и непознавање ислама", истакнуто је на билбордима које је поставила група повезана са верском политичком партијом Џамат е-ислами, која има шест од 342 места у парламенту.

„Валентиново је у супротности с исламском културом. Према нашем мишљењу, међуљудски односи су светиња. Ми уговарамо свадбе по нашој култури и људи не ступају у брак из љубави", каже портпарол ове странке Сајед Аскари и закључује да се ту ради о наметању западних вредности и културе исламском друштву.

„Погледајте Запад – људи воле своје псе, али одбацују своје родитеље кад остаре. Ми не желимо да будемо такви", наводи Сајед.

У граду Пешавару на северозападу државе, групица људи је спалила честитке на тему овог празника, и то у понедељак, испред телевизијских камера. Жене обучене у црно носиле су транспаренте на којима се осуђује та западњачка традиција.

„ПЕМРА је примила приговоре из великог дела нашег друштва да прослава Дана Светога Валентина није у складу са нашом религиозном и духовном традицијом и да стога осуђује његово пропагирање кроз медије", позвала је регулаторна комисија државног радија и телевизије на поштовање гледалаца.

У престоници Исламабаду, улични продавци продају балоне у облику срца, а и цвећари задовољно трљају руке.

„Валентиново је добро за бизнис", изјавио је продавац Мухамед Ајмар док је купцу уручивао повеће срце сачињено од ружа.

„Срећан сам због празника. Град је пун цвећа и лепо изгледа", наводи 21-годишњи студент Фатех Кан који је купио руже за мајку и додао да су људи који се противе само мањина екстремиста који раде за медије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара