Читај ми!

Дан када Немци исмевају политичаре

Кажу да је данашњи "Rosenmontagszug", финале карневалског „годишњег доба“ дуж Рајне у Немачкој, био највећи и најшаренији у Келну. У поворци дугој 7,5 километара нашла се већина политичара, на челу са канцеларком Ангелом Меркел – али у виду комичних лутки.

У Келну, престоници карневалског живота Немачке, данас, на чисти понедељак, падале су с неба бомбоне, земљом су шетале маске политичара, међу којима и розе „гица" с ликом канцелара Ангеле Меркел, а ваздухом се проламала музика и лебдели „духови" доброг расположења „петог годишњег доба", како се дуж Рајне популарно назива ово време карневала.

Розе „гица с ликом Меркелове коју сишу халапљиви европски прасићи – и Грчка и Шпанија и банке и фондови и њен „изазивач", канцеларски кандидат социјалдемократа Пер Штајнбрик, познат по својим енормно високим, милионским хонорарима, коме са свих страна из рукава испадају паре, нашли су се у шареним карневалским поворкама у градовима дуж Рајне.

Келн, где је први "Rosenmontagszug" одржан 1823. године, славио је данас, пред почетак ускршњег поста и 48 дана пред Ускрс, завршницу карневала, а око 7,5 километара дуги „воз" са 150 вагона, 12.000 учесника, 120 музичких група и око 500 коња – био је и најдужи и највећи и најшаренији у Немачкој, кажу обожаваоци „петог годишњег доба".

На улицама града катедрале, у ритму музике, данас се забављало, а ту су се виделе маске од неколико па до неколико стотина евра, згодне мажореткиње, неустрашиви каубоји и страшни пирати, али и бубамаре и бебе са „цуцлама" од пивских флаша... A слично је било и у Диселдорфу, Мајнцу и другим градовима.

У Келну је било данас карневалске музике, буке, забаве, весеља, али и тужних кловнова и Индијанаца и римских ратника и анђела и ђавола и прсатих медицинских сестара.

У овом граду катедрале и 2.000 година дуге историје, „шопинг метрополи за свачији укус", граду са више од 40 музеја и око 3.300 кафана данас се свако забављао на свој начин и сви заједно.

По хладном времену окупиле су се „реке људи" да на овај дан, који је за већину запослених нерадни, уживају у лепоти карневала и више од седам километара дугог „воза и, традиционално, обележе почетак ускршњег поста.

„Воз" је био дугачак, учесници разноврсни, а слаткиши неодољиви.

Рачуна се да је и у овогодишњем "Rosenmontagszgu" бачено на тоне слаткиша – чоколада, пралина, кокица, цвећа, плишаних играчака, лопти и свих могућих и немогућих поклончића који доносе радост.

Данас се дуж Рајне слави, али и пије, тако да су дежурни лекари бринули, углавном, о онима који су „претерали", а било је и изобиља музике и јела и пића, а верује се и љубави, па су стручњаци и ове године упозоравали да време карневала и кондоми иду заједно.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво