Читај ми!

Авганистан, некад и сад

Пре деценија разарања земље, револуције, жртава и патње Авганистан је био прилично лепо место. Запањујућа збирка фотографија из шездесетих година 20. века једног америчког професора недавно је доспела на интернет и подсетила многе да такве земље више нема.

Амерички професор и заљубљеник у фотографију Вилијам Подлич одлучио је да направи двогодишњу паузу у раду на факултету у Аризони и да се придружи Унесковом програму у Кабулу. Наравно, са њим су на пут у далеки Авганистан кренуле и супруга Маргарет и ћерке Пег и Џен.

Посао код куће и на другом континенту није се много разликовао. У авганистанској престоници био је гостујући професор Више педагошке школе.

Како је крајем шездесетих година 20. века изгледао живот у азијској држави Подлич је готово свакодневно бележио апаратом. Пре пола века била је то мирна, сиромашна, релативно лепа земља за живот, а њен главни град модерна метропола.

Много година касније, Вилијамов зет Клејтон Естерсон поставио је фотографије на интернет. 

У изјави за лист Денвер пост, који је објавио запањујућу колекцију слика, Естерсон је рекао да су му многи Авганистанци писали и захваљивали што је показао како је њихова земља некада изгледала.

Док је у време када је професор Подлич са породицом боравио у Авганистану образовање било веома доступно, данас је тек 15 одсто жена и 50 одсто мушкараца писмено. Жене се не осећају безбедно на улици уколико не носе бурке.

Само током последње деценије, Запад је утрошио 500 милијарди долара практично на рушење Авганистана и још 100 милијарди на реконструкцију.

Становништво Авганистана не живи у миру више од три деценије.