Читај ми!

Угинуо највећи заточени крокодил

Рекордер по величини за своју врсту, крокодил Лолонг дугачак 6,17 метара и тежак читаву тону, угинуо је у свом дому у еколошком парку на Филипинима. Мештане је растужила вест, па су градске власти најавиле балсамовање прослављеног гмизавца, како би вечно остао уз њих.

Највећи морски крокодил држан у заточеништву угинуо је данас у једном филипинском граду који је због њега постао туристичка дестинација.

Крокодил Лолонг се преврнуо с надувеним трбухом, а проглашен је мртвим неколико сати касније, како наводи Едвин Кокс Елорде, градоначелник Бунавана у провинцији Агусан дел Сур.

Гмизавца дугачког 6,17 метара и тешког једну тону(!), Гинисова књига рекорда је прошле године прогласила највећим те врсте држаним у заточеништву на свету. Верује се да је, пре него што је ухваћен 2011. године, убио две особе.

Власти ће покушати да утврде узрок смрти гмизавца, који је постао атракција града од 37.000 становника, удаљеног око 830 километара од Маниле.

Стручњаци процењују да је био стар око 50 година. Ветеринар Алекс Колантес рекао је да је с члановима особља парка ставио крокодила у млаку воду у покушају да га оживи. Могуће је да је хладноћа несвакидашња за овај месец угрозила његово здравље.

На крају је славни рекордер, ипак, угинуо, што је расплакало чувара и окупљeне мештане.

„Стварно сам тужан. Заволео сам тог крокодила. Донео је славу нашем граду и Филипинима", навео је Елорде у телефонском разговору из Бунавана.

Хватање крокодила у септембру 2011. године прослављено је у малом граду, али је и подстакло мештане на размишљање да више џиновских гмизаваца вреба у мочварама и заливима у којима се окупљају риболовци. Рептил је ухваћен после тронедељне потраге, пошто је 2009. године убијено једно дете а један пецарош нестао.

Око 100 људи на челу са Елордом извукло је тада крокодила из залива и утоварило га у камион помоћу крана. Добио је име Лолонг, по владином службенику за очување средине који је умро од срчаног удара пошто је допутовао у Бунаван да помогне у хватању.

Градски званичници подигли су парк за екотуризам да сместе крокодила који је привукао пажњу, како домаћих, тако и страних туриста и донео зараду заједници.

Елорде је рекао да ће балсамовати гмизавца тако да мештани могу и даље да му се диве.

„Волео бих да виде крокодила који је оборио светски рекорд и ставио наше место на мапу", додао је градоначелник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво