Читај ми!

Кад „чобански сан“ постане „амерички сан“

Хамди Улукаyа, чобанин из Турске, оствaрио је „амерички сан“. У САД је дошао да усаврши енглески и за шест година постао милијардер. Империју је изградио на јогурту, производу око којег се свађају Грци, Бугари и Турци. А док се они свађају, Хамди прави паре!

Пастир из источне Турске дошао је у Сједињене Америчке Државе, произвео јогурт и за мање од шест година постао милијардер!

Звучи као сценарио за треш филм али није. Истина је и може да послужи као један од бољих примера остварења „америчког сна".

Хамди Улукаyа рођен је у Турској, у Анадолији, у породици која је имала млекарску фарму. Студирао је политичке науке у Анкари, а у САД је дошао 1994. на усавршавање енглеског језика.

Сада је власник и извршни директор фирме „Чобани" (чобан је на турском пастир), која производи тзв. грчки јогурт с којим је покренуо „јогурт-револуцију" у Америци.

Када се отиснуо „преко баре", прво што му је засметало, каже Хамди, био је јогурт који конзумирају Американци.

„Јогурт је претанак, пресладак... Лакрдија. Чиста превара, једном речју страшно. Ужасно", тврди Хамди.

Потрошачи ће вас казнити због конзерванса!

За разлику од америчког, јогурт из Турске је густ, слан, с пуно протеина и јако мало масти, али ту врсту јогурта у САД зову грчки по грчком предузећу „Фаге" које је нудило сличан производ. Но, за разлику од свих осталих на америчком тржишту, његов јогурт, каже Хамди, нема конзерванса.

„Немам никакав разлог да стављам конзерванс у храну. Ја се бринем за здравље и свима саветујем – пазите! Боље промените начин производње, јер потрошачи сада све знају и казниће вас ако не учините ништа због конзерванса кад-тад", сигуран је Улукаyа.

Пре шест година фирма „Чобани" је имала мизеран промет, а 2012. годину је према подацима Блубрега завршила с 1,1 милијарду долара прихода и „Чобани" јогурт је уверљиво најпродаванија марка у Америци. Сваки четврти јогурт који попију Американци силази с „Чобанијеве" производне траке.

А све је почело 2005. године, када је гигант „Крафт фудс" одлучио да затвори своју производњу јогурта. Уз помоћ државних кредита за мале предузетнике Хамди је купио фабрику јогурта. Не жели да открије колико је платио прву фабрику, али каже да је свота била мала. У производњи је користио породично искуство у производњи сира.

Три чаше млека за чашу јогурта

У фабрици „Чобани" Хамди је запослио четири радника фирме „Крафт", а из Турске је довео Мустафу Догана, чувеног мајстора јогурта.

И док се чаша америчког јогурта производила из чаше млека, по правилу оног у праху, Хамди Улукаyа је чашу јогурта одлучио да прави од три чаше млека.

Каже да су тестирали стотине рецепата све док нису погодили прави, који је одушевио све професионалне дегустаторе.

Прве  чаше његовог јогурта кренуле су с траке на полице супермаркета крајем 2007.

Производ jе сам себе рекламирао

Како није имао новца за рекламу свог производа, Хамди се послужио триком па је направио амбалажу која је визуелно изгледала веће од паковања конкурентских производа.

И посао са „Чобани" јогуртом је кренуо па су убрзо уз обичан јогурт почели да продају и јогурте са бресквом, јагодама, боровницом и другим воћем, а продаја је порасла 10 пута.

У почетку је продавао 400.000 чаша јогурта недељно, па милион, па 1.200.000. И чинило се да је ту крај.

Али није јер Хамди Улукаyа каже: „У САД се пије само једна трећина јогурта у поређењу са Европом а то је већ велики пословни изазов!".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. јун 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом