Читај ми!

Олупина, а лепа и очувана!

Кристална вода језера Хјурон у Канади деценијама прекрива једну од најлепших олупина. Брод „Свипстејкс“ превозио је угаљ, али након што је оштећен, одлучено је да буде потопљен. Више од 120 година касније, представља праву туристичку и ронилачку атракцију.

Према подацима Уједињених нација, светски океани коначно су почивалиште око три милиона потонулих бродова. Но, један од најлепших се, заправо, уопште не налази ни у океану, нити у мору, већ на шест метара дубине у бистрим водама језера Хјурон.

Изграђен у Канади 1867. године, „Свипстејкс" је потонуо 18 година касније. Данас је велика туристичка и ронилачка атракција у канадском националном парку „Фатом фајв", преноси Дејли мејл.

„Свипстејкс" је преносио угаљ поред острва Ков. Током једног транспортног задатка је и оштећен. Брод је вукао тегљач према луци. Но, штета на пловилу била је толико велика да су тадашње власти одлучиле да га потопе у плићаку. Претходно су уклоњени сви делови који су се могли поново користити, као и угаљ који се налазио на броду.

Канадске власти су, у међувремену, челичном конструкцијом учврстиле структуру брода изнутра, па је задржао свој изворни облик и сматра се једном од најбоље очуваних олупина на свету.

Како рониоци не би нарушили интегритет брода увлачењем у унутрашњост олупине, канадске власти су све отворе затвориле решеткама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво