Читај ми!

Чудне рибе се насукале у Истри

Неколико стотина риба необичног изгледа, дугих око једног метра, насукало се на пулској Валелунги. Биолози сматрају да је реч о риби мач којој је природно станиште у дубини и да се при боравку у плићаку потпуно дезоријентисала.

Несвакидашњи призор изненадио је сталне шетаче на пулској Валелунги. Неколико стотина, што живих, што угинулих риба дугачких око 1,5 метaра, насукало се на обалу.

Неки тврде да би узрок могао бити недавни земљотрес у Далмацији. Међутим, додатно збуњује то што ни стручњаци нису сигурни која би то врста рибе могла бити.

„У први сам мах из даљине помислила да се ради о некаквим алуминијским плочама које је неко побацао уз море. Но, када сам се приближила, било је јасно да је реч о риби. Призор је био сабласан, на стотине и стотине танких риба дугачких више од метра пливало је у плићаку", испричала је за Глас Истре Жељка Филар.

Филарова је додала да је са окупљенима покушала да рибе врати у дубину, али су се оне непрекидно враћале.

„Чудо на мору", коментарисао је шетач Берислав Мудровчић, рекавши да такав призор у животу није видео.

„Ово сигурно није природна појава и нешто се морало догодити да овако велики број риба заврши на копну", додао је Мудровчић.

Биолог Невен Ивеша каже да би могло бити речи о риби мач, чији је назив на латинском Trahipterus trahupterus.

„Та риба живи у морима целога света, али и у Јадрану. Мач сребрњак је мезопелагична риба, што значи живи на дубини од 200 до 500 па и више метара и веома ретко долази на површину. Када у потрази за храном та риба дође у плићак потпуно је дезоријентисана и лако се насука", појаснио је Ивеша.

Биолог је додао да је могуће и да је јача бура охладила плићи део северног Јадрана, а како су те рибе веома осетљиве на хладноћу, могуће је да су доживеле температурни шок и потом се насукале.

Ивеша не искључује ни могућност да су се насукале због потреса у Далмацији који је могао утицати на промене у морском екосистему. Према његовим речима, та је риба укусна за јело, а најчешће се конзумира на Сицилији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво